ABD'li  Milletvekillerinden Darbeci Sisi'yi Üzecek  Talep

ABD'li Milletvekillerinden Darbeci Sisi'yi Üzecek Talep

ABD'li milletvekilleri, haklarla ilgili endişeler nedeniyle Mısır'a yapılan bazı askeri yardımların engellenmesini istiyor

Bir grup Demokratik ABD Temsilciler Meclisi üyesi Perşembe günü Başkan Joe Biden yönetimini insan hakları endişeleri nedeniyle Mısır'a bir miktar askeri yardımı durdurmaya çağırdı.

30 Eylül'de sona erecek olan süre öncesinde bu tür bir eylemi teşvik eden bir milletvekilleri korosuna katılıyorlar. Reuters'in haberine göre , yönetimin kararını o tarihten önce açıklaması bekleniyor .

ABD yasalarına göre, Mısır'a yapılan 1,3 milyar dolarlık dış askeri yardımın yaklaşık 300 milyon doları her yıl insan hakları sertifikasına tabidir. Geçen yıl Biden yönetimi, Kahire'nin hak sicili nedeniyle bu toplamın 130 milyon dolarını alıkoydu.

Biden'a gönderilen mektupta, "Gazeteciler, barışçıl sivil toplum aktivistleri, insan hakları savunucuları ve siyasi şahsiyetler de dahil olmak üzere binlerce Mısırlı, siyasi gerekçeli suçlamalarla tutuklu kalmaya devam ediyor ve sıklıkla tacize, kötü muameleye ve tıbbi ihmale maruz kalıyor" denildi.

Dışişleri Bakanlığı, kongre yazışmalarında olduğu gibi, mektup hakkında yorum yapmayı reddetti. Washington'daki Mısır büyükelçiliği yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Washington, Kahire'yi çalkantılı bir bölgede önemli bir stratejik ortak ve müttefik olarak görüyor ve meşru savunma ihtiyaçlarını desteklemeye kararlı olduğunu defalarca belirtti.

Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin Orta Doğu alt komitesi başkanı Demokrat Senatör Chris Murphy liderliğindeki 11 senatörden oluşan bir grup, geçtiğimiz günlerde yönetimi 300 milyon doları kesmeye çağıran kendi mektubunu gönderdi.

İnsan hakları grupları da fonların kesilmesini istedi.

KAYNAK; TEVHİDHABER

Kaynak:Haber Kaynağı