ABD'den Ukrayna'ya Büyük Şok: Paramız Tükeniyor

ABD'den Ukrayna'ya Büyük Şok: Paramız Tükeniyor

Beyaz Saray'dan Ukrayna'ya kötü haber: Paramız tükeniyor

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş devam ederken, ABD'den Kiev'e gönderilen yardımlara ilişkin açıklama geldi.

Euronews'te yer alan habere göre, Beyaz Saray, bütçe anlaşmasına ilişkin tartışmalar sürerken, Temsilciler Meclisi'ne gönderdiği mektupta Ukrayna'ya yardım için "hem para hem de zamanın tükenmekte olduğu" uyarısında bulundu.

'Yıl sonuna kadar kaynaklarımız tükenecek'

Beyaz Saray Bütçe Direktörü Shalanda Young, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nin Başkanı Mike Johnson'a gönderdiği mektupta "Kongre harekete geçmezse, yıl sonuna kadar Ukrayna'ya silah ve teçhizat göndermek için kaynaklarımız tükenecek" ifadeleri yer aldı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan düzenlediği basın toplantısında "Kongre Ukrayna'daki özgürlük mücadelesini desteklemeye devam edip etmeyeceğine karar vermelidir. Ya da tarihten aldığımız dersleri görmezden gelerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in galip gelmesine izin verecek." şeklinde konuştu.

'Sihirli bir fon mevcut değil'

Bütçe Direktörü, "Acil durumla başa çıkmak için sihirli bir fon mevcut değil. Paramız tükeniyor ve yakında zamanımız da tükenecek" dedi.

Başkan Joe Biden 20 Ekim'de Kongre'den İsrail ve Ukrayna'ya yardım etmek, Çin'e karşı durmak ve ABD'nin güney sınırına gelen göçmenler gibi uluslararası acil durumlara yanıt vermek üzere 100 milyar dolardan fazla istisnai fon için oy istemişti.

Söz konusu fonun 60 milyar dolardan fazlası,Kiev için öngörüldü. Rusya'ya karşı saldırıya geçen Ukrayna başarılı olamazken, Rus güçleri, özellikle doğudaki Avdivka çevresinde saldırılar başlattı.

Zelenskiy gizli oturumda bilgi verecek

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Senato'daki Demokrat çoğunluğun lideri Chuck Schumer'e göre, salı günü gizli ir video konferansda ABD'li senatörlere hitap edecek.

Schumer tüm senatörleri "tam olarak neyin tehlikede olduğunu kendisinden doğrudan duyabilmek için" brifinge katılmaya davet etti.

Beyaz Saray, asım 2024'teki başkanlık seçimlerine kadar Ukrayna'ya fon sağlamaya devam etmek istiyor. AFP'nin aktardığına göre üst düzey bir ABD'li diplomatik yetkili, "Putin bizim seçim sonuçlarımızı görmeden barış taahhüdünde bulunmayacaktır" dedi.

ABD'de bütçe belirsizliği

Demokratların çoğunlukta olduğu Senato ve Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nden oluşan Kongre, 1 Ekim'de başlayan mali yıl için hala bir bütçe oylaması gerçekleştirmedi.

Hükümet, ocak ayı ortasında sona erecek olan acil durum uzatması sayesinde işleyebiliyor.

Meclis Başkanı Mike Johnson, bütçe tartışmalarının yeniden başlamasını sağlayan bir lider oldu. Muhafazakâr milletvekillerinin başı, Ukrayna için yeni bir paketin desteklenmesi karşılığında Meksika sınırında artan göçmen varışları nedeniyle göç politikasının sıkılaştırılmasını talep ediyor.(Ajanslar)