ABD'den Rusya'ya Suriye Baskısı

ABD'den Rusya'ya Suriye Baskısı

ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin, Münih'te biraraya geldiği Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'dan, kimyasal silahların imhası sürecini hızlandırması için Suriye rejimine baskı yapmasını istediği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan, kimyasal silahların ortadan kaldırılması sürecini hızlandırması için Suriyerejimine baskı yapmasını istedi.ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, Münih Güvenlik Konferansı için Almanya'da bulunan Kerry, Suriye'deki krizi görüşmek üzere Rus Dişişleri Bakanı Lavrov ile biraraya geldi.

Yetkili, görüşmede Kerry'nin Lavrov'dan, Suriye'deki kalan kimyasal silahların Lazkiye Limanı'na ulaştırılmasında daha fazla ilerleme sağlanması için Esed rejimine baskı yapmasını istediğini bildirdi.

-"Bu hız ve ilerleme kabul edilemez"

Kerry'nin, kimyasal silahların taşınması sürecindeki hız ve ilerlemenin kabul edilemez olduğu yönündeki düşüncesini yinelediğini belirten yetkili, Kerry'nin ayrıca, Humus dahil olmak üzere özellikle kuşatılmış bölgelerde insani durum hakkında kaygılarını dile getirdiğini aktardı.

İki bakan görüşmede, bu ay yapılması planlanan görüşmelerin bir sonraki turunu ele alırken, Kerry'nin, karşılıklı rızaya dayalı bir geçiş yönetiminin oluşturulmasının ana odak noktası olması gerektiğini net şekilde vurguladığı kaydedildi.

-Daha sonra Ban Ki-mun ve el-İbrahimi de görüşmeye katıldı

Bakanlık yetkilisi, yaklaşık 45 dakika sonra BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi ve ekiplerinin de görüşmeye katıldığını belirtti. Burada da, görüşmelerin ilk turunun gözden geçirildiği ve bir sonraki turun planlamalarının ele alındığı bildirildi.

Yetkili, görüşmeyle ilgili olarak, "Muhalefetin delegasyonunu genişletmesi ihtiyacı üzerinde durdular. Her iki tarafın Cenevre bildirisinin hayata geçirilmesini tartışmaya hazırlıklı olarak geri gelmesi gerektiği ve ekiplerinden temsilcilerin bir sonraki görüşme öncesinde yakın temas halinde kalması noktasında mutabık kaldılar" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA