ABD'den İŞİD'e niyet, Sivillere Kısmet!

ABD'den İŞİD'e niyet, Sivillere Kısmet!

ABD'li yetkililerden, IŞİD'e düzenledikleri hava saldırılarında sivilleri de öldürdükleri itirafı geldi. ABD Savunma Bakanı sivillerin de öldürülmüş olabileceğini kabul ederken, AFP'ye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili ise 'Kara birli

ABD'li yetkililerden, IŞİD'e düzenledikleri hava saldırılarında sivilleri de öldürdükleri itirafı geldi. ABD Savunma Bakanı sivillerin de öldürülmüş olabileceğini kabul ederken, AFP'ye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili ise 'Kara birlikremizi sahada olmadığı için kaç sivilin öldürüldüğünü bilmiyoruz' ifadesini kullandı.

ABD Savunma Bakanı John Kirby sivil kayıplarıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Benim bildiğim Merkezi Komuta Üssü, sivil kayıpların olduğuna yönelik iddiaları araştırıyor. Bu bizim ciddiye aldığımız bir konu, biz nereye ne zaman operasyon yaparsak yapalım sivil kayıpların en az olmasına özen gösteriyoruz" iddiasında bulundu.

Dünya genelinde faaliyet gösteren insan hakları örgütleri, ABD'nin Irak ve Suriye'de IŞİD'e yönelik düzenlediği hava saldırılarında sivil kayıpların olduğunu rapor etmişti. Saldırılardaki kayıpların büyük bölümünün Suriye'deki hava saldırılarında meydana geldiği kaydediliyor. İngiltere merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü sadece Ekim ayında Suriye'de 32 sivilin ABD hava saldırılarında öldürüldüğünün tespit edildiğini açıkladı. 

Agence France Presse'e konuşan ve ismini vermeyen ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili de "Geldiğimiz aşamada bu saldırılarda sivil kayıpların meydana gelmiş olması büyük bir ihtimal ancak kara birlikleri olarak saldırıların gerçekleştiği bölgelerde bulunmadığımız için kaç sivilin öldürüldüğünü tahmin etmek zor" ifadelerini kullandı. 

BİZ ÖLDÜRMÜŞ OLABİLİRİZ, SİZ GÖRÜRSENİZ BİZE HABER VERİN!

ABD'li askeri yetkililer, sivil kayıplarla ilgili iddiaların dikkate değer olduğunu söylerken, ABD Dışişleri Bakanlığı ise sivil ölümleriyle ilgili iddiaları dikkate aldıklarını açıkladı. Yapılan açıklamada, ABD'nin düzenlediği hava saldırılarında öldürülen sivillere ait görüntülerin bulunması halinde kendilerine iletilmesi istendi. ABD bu sayede öldürdükleri siviller konusunda soruşturma açacaklarını belirtti. 

IŞİD SAVUNMA POZİSYONUNA GEÇTİ

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, koalisyon güçlerinin IŞİD ile mücadelesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

IŞİD'in kayıp ve zararlarına yönelik soru üzerine, kesin rakamlar vermeyen ve amacın kaç kişinin öldürüldüğünü saymak olmadığını belirten Kirby, yine de IŞİD'in yüzlerce mensubunu, araçlarını ve binalarını yok ettiklerini, petrol akışına darbe vurduklarını dile getirdi.

Kirby, IŞİD'in ivmesinin durdurulduğunu belirterek, son birkaç haftadır IŞİD'in Irak'ta daha çok savunma pozisyonuna geçtiğini ve yeni topraklar kazanamadığını kaydetti.

Ancak kimsenin buna "olmuş bitmiş" gözüyle bakmadığını ifade eden Kirby, IŞİD'in hala Musul üzerinde kontrolünün sürdüğüne, özellikle Ramadi olmak üzere Anbar'ın bazı bölgelerinde çekişmeli mücadelelerin devam ettiğine ve IŞİD'in Beyci'yi ve Yezidiler'i tehdidinin hala var olduğuna işaret etti.

Kirby, "Yani daha çok çekişmeli bir ortam var ama son haftalarda IŞİD'den önemli bir yeni saldırı girişimi görmedik. Son haftalarda daha çok savunma pozisyonundalar" ifadesini kullandı. Kirby, yine de IŞİD'den yeni hücumlar da beklenebileceğine işaret etti.

Öte yandan Kirby, Irak güçlerine eğitim için gönderileceği daha önce belirtilen Amerikan personelinin bir kısmının daha, bu ay sonuna kadar Irak'a gönderileceğini açıkladı. Irak'ta şimdiden El-Esed havaüssünde ve diğer iki bölgede eğitim için Amerikan personelinin halihazırda bulunduğunu ve sınırlı sayıda eğitimlerin de başladığını anlatan Kirby, Irak'ta sıfırdan ordu kurmadıklarını da vurguladı. Kirby, Irak güçlerinin bazılarının çok iyi olmasına rağmen bazılarının daha çok eğitime ihtiyacının bulunduğunu, amaçlarının Irak ordusunu yeniden kurmak değil, olanları güçlendirmek olduğunu söyledi.

"OLUMLU BİR İŞARET"

Türk diplomatik kaynaklar, Suriyeli muhaliflere yönelik "eğit donat" programına ilişkin mutabakat muhtırasının Ocak ayında imzalanmasının beklendiğini ve bu kapsamda 3 yılda toplam 15 bin kişinin eğitilmesinin hedeflendiği belirtmişti.

Kirby, konuyla ilgili soru üzerine, Türkiye ile Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi ve ekipmanı için koordinasyon ve planlamaya devam ettiklerini bildirerek, "Bu görüşmeler devam ediyor. Şu anda bu konuda bir açıklamam yok ama (Türkiye) Dışişleri Bakanlığından gelen açıklama bizce olumlu ve iyi bir işaret" dedi.

Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi noktasında şu anda Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'ın ev sahipliğini kabul ettiğini anımsatan Kirby, eğer bu konudaki çabalar aynı şekilde devam ederse, bahar başlarında eğitimlere başlayabileceklerini düşündüklerini kaydetti.

DÜNYA BÜLTENİ