ABD'den Haşdi  Şabiye Saldırı

ABD'den Haşdi Şabiye Saldırı

Pentagon, Suriye-Irak sınır bölgesinde yer alan ve İran yanlısı Şii Hizbullah Tugayları’na ait olduğu iddia edilen hedeflere, ABD ordusu tarafından hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu.

Irak kaynakları, ABD savaş uçağının Suriye-Irak sınırındaki Deyrezzor'un doğusundaki el-Bukemal bölgesine saldırması sonucu Haşd Şabi mensubu Seyyid üş-Şüheda Tugayı askerlerinden 4 savaşçının şehit olduğunu bildirdi. Ayrıca saldırıda 3 sivil yaralandı ve bir çocuk hayatını kaybetti.

Seyyid üş-Şüheda Tugaylarının hedef alındığı saldırıda, Hüseyin Ali, Kerrar Saad, Kerrar Zeynel ve Muhammed Rumi adlı 4 savaşçı şehit oldu.

Seyyid üş-Şuheda Tugayları bir açıklama yaptı, "Sığınaklarınıza kaçın çünkü işgal üsleriniz füzelerimizin menzilindedir. Şehitlerin kanının intikamını alacağız" ifadelerini kullandı. Seyyid üş-Şüheda Tugayları, ABD'ye karşı genel seferberlik ilan etti.

Pentagon'dan yapılan açıklamada, ABD Hava Kuvvetleri'nin ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatıyla biri Suriye'de diğeri Irak'ta olmak üzere iki noktada Haşd Şabi mevzilerini bombaladığı belirtildi.

Açıklamada, ABD uçaklarının Suriye'de 2 noktayı, Irak'taysa 1 noktayı vurduğu kaydedildi.

Pentagon'un basın sekreteri John Kirby, "Hava saldırıları, İran destekli grupların Irak'taki ABD çıkarlarına dönük süren saldırılara karşı yapılan savunma hamleleridir. ABD, gerilim riskini sınırlamak için gerekli, uygun ve kararlı adımları atmıştır. Aynı zamanda bu saldırılarla caydırıcı bir mesaj verilmiştir" dedi.

Bakanlık, saldırıların Irak'taki ABD personeline ve tesislerine yönelik son saldırılara misilleme olarak yapıldığını iddia etti.

Pentagon, Haşd Şabi direniş güçlerine ait silah depolarının da bombalandığını iddia etti.

Iraklı bir kaynak ise "Irak-Suriye sınırındaki bombardımanın Haşd Şabi'nin 46. Tugayı'nı hedef aldığını" söyledi.

Suriye'nin SANA haber ajansı da, Deyrizor'un eteklerindeki el-Bukemal bölgesinde kimliği belirsiz bir savaş uçağı saldırısında bir çocuğunun öldüğünü ve üç kişinin de yaralandığını, bölgedeki evlerde de hasar meydana geldiğini bildirdi.

ABD'ye ait olduğu düşünülen bir savaş uçağının yerel saatle gece 1 sularında Irak-Suriye sınırı yakınlarındaki evleri bombaladığı bildirildi. (Ajanslar)