ABD'de IŞİD turu hazırlığı

ABD'de IŞİD turu hazırlığı

Beyaz Saray, Dışişleri Bakanı Kerry ve Savunma Bakanı Hagel’in, IŞİD’e karşı bölgesel bir ortaklık oluşturma hedefiyle Ortadoğu turuna çıkacağını duyurdu.

ABD yönetimi, daha önce açıkladığı Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı uluslararası aktörlerin yer alacağı bir koalisyon oluşturulması yönündeki girişimlerini artırıyor.

Beyaz Saray, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Başkan Barack Obama’nın 'terörle mücadele' danışmanı Lisa Monaco’nun yakın dönemde Ortadoğu’ya bir dizi ziyaret gerçekleştireceğini açıkladı.

Washington ayrıca, Obama’nın 4-5 Eylül’de Galler’de düzenlenecek NATO zirvesinde de IŞİD ile mücadele konusunu gündeme getireceğini ve meseleyi diğer ülkelerle masaya yatıracağını duyurdu.

Batı ülkeleri, IŞİD’in Irak’ın Kürt bölgesine doğru ilerleyişi ve ABD vatandaşı gazeteci James Foley’in IŞİD tarafından öldürülmesinin ardından örgüte karşı sesini yükseltmeye başladı.
Son olarak yaklaşık bir yıldır IŞİD'in elinde tutsak olan ABD'li serbest gazeteci Steven Sotloff da Salı günü öldürüldü. Örgüt, gazetecinin boğazının kesilerek öldürüldüğü videoyu yayınladı.

Koalisyon arayışı

ABD, Irak Şam İslam Devleti ile mücadele için geniş katılımlı bir müttefikler koalisyonu oluşturmaya çalışıyor. Washington meselenin sadece askeri seçenekle çözülmeyeceği görüşünde.

Washington’dan geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, "Avrupa'dan, Arap dünyasından ve ötesinden olsun, IŞİD tehdidi ve bu tehdidin yol açtığı sonuçlarla mücadelede katkılar sağlayabilecek ülkeler koalisyonu oluşturma çabası yürütüyoruz. Katkı sağlamanın birçok yolu var. İnsani yardım, askeri, istihbarat, diplomatik... Bu sadece ABD'nin değil, bir dizi ülkenin elini taşın altına koymasını gerektiren bir çaba" ifadeleri yer almıştı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da "Her ne kadar medyada geniş yer bulsa da ve kamuoyunun ilgisini çekse de sadece askeri eylem, IŞİD'e karşı koymada ve bu tehditle kalıcı temelde mücadelede yeterli olmayacaktır" demişti.

ABD ordusu, IŞİD’e karşı savaşan peşmerge kuvvetlerine hava operasyonlarıyla destek veriyor.

Irak Şam İslam Devleti son dönemde Suriye ve özellikle Irak’taki ilerleyişiyle her iki ülkede de geniş bir alanı kontrol etmeye başladı.

Son dönemde ABD yönetiminden IŞİD’in Suriye’deki güçlerinin de vurulması gerektiğine dair açıklamalar geliyor.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters