ABD Yemen'de  Pes Etti !

ABD Yemen'de Pes Etti !

ABD çaresiz kaldı: BAE ve Suudi Arabistan, 30 gün içinde Yemen saldırılarını durdurmalı

 

ABD Barış Enstitüsü'nde konuşan Savunma Bakanı Mattis, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)'ne seslenerek ateşkes çağrısında bulundu. Her iki devlete 2015'ten bu yana Yemen'e yönelik saldırıda silah desteği vermekle birlikte medya yayın organlarıyla da destek çıkan ABD'nin bu açıklamaları yapması dikkat çekti.

Mattis, "Uzun dönemli bir çözüm için 30 gün içinde herkesi, bir ateşkesin olduğu, sınırlardan çekilmenin sağlandığı ve hava saldırılarının durduğu bir barış masası etrafında görmek istiyoruz" dedi.

Bakan Mattis, her ne kadar hava saldırılarında sivillerin hedef alınmaması için uğraşılsa da sonuçta savaşın devam edeceğini vurguladı.

Barış görüşmelerine geçilmesi gerektiğine dikkati çeken Mattis, "Bunu gelecekte yaparız diyemeyiz, 30 gün içerisinde yapmamız gerekir. Suudi Arabistan ve BAE'nin buna hazır olduğuna inanıyorum. Husiler, (BM Yemen Özel Temsilcisi) Martin Griffith'in yüzüne kapıları kapatmamış olsaydı şu anda oraya doğru ilerliyor olurduk" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Mattis'in peşi sıra Yemen'de çatışmayı uzlaşma yoluyla sona erdirmenin, halkın barış ve yeniden yapılanma yoluyla iyileşmesinin zamanının geldiğini belirterek ateşkes çağrısında bulundu.

Bakan Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada, Yemen'de 2014'ten bu yana devam eden çatışmanın bitirilmesi ve barış görüşmelerinin başlaması gerektiğini vurguladı.

Pompeo, "ABD, tarafları, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths'i Yemen'deki çatışmaya barışçıl bir çözüm bulması için desteklemeye çağırıyor. Husilerin kontrolündeki bölgelerden Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarının ve düşmanlıkların sona ermesinin zamanı geldi" ifadelerini kullandı.

'BAĞIMSIZ GÖRÜÜŞMELER BAŞLAMALI'

Öte yandan Pompeo, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun da Yemen'deki tüm sivil bölgeleri bombalamayı durdurması gerektiğini belirtti.

Pompeo, "Bu kasım ayında, çatışmanın temel sorunlarını ele alınmasına yönelik güven arttırıcı önlemler uygulanması, sınırların askerden arındırılması ve uluslararası gözlem altında bütün büyük silahların yok edilmesi için BM Yemen Özel Temsilcisi liderliğinde üçüncü bir ülkede yapılmak üzere bağımsız görüşmeler başlamalı" değerlendirmesini yaptı.

Düşmanlıkların sona ermesi ve siyasi bir çözüm yolunun güçlü bir şekilde yeniden başlamasının bölgedeki insani krizi de rahatlatacağını kaydeden Pompeo, "Artık çatışmayı uzlaşma yoluyla sona erdirmenin, Yemen halkının barış ve yeniden yapılanma yoluyla iyileşmesinin zamanı geldi" ifadesine yer verdi.

Yemen'de yönetime karşı ayaklanan Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Yemen hükümetine Husiler karşısında askeri ve maddi destekte bulunuyor.