ABD ve AB Arasında Ukrayna Gerginliği Çıktı

ABD ve AB Arasında Ukrayna Gerginliği Çıktı

ABD ve AB arasında Ukrayna'nın düşük finansmanı nedeniyle gerginlik artıyor

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Washington Post'un kaynaklara dayandırdığı haberinde, ABD'nin Avrupa Birliği'ni Ukrayna'ya ekonomik yardımı artırması için zorlamaya devam etmesiyle Washington ve Brüksel arasındaki gerilimin yükseldiği görülüyor .

Gazeteye göre, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen geçtiğimiz hafta Washington'da çok sayıda küresel finans lideriyle bir araya geldi ve onları Ukrayna'ya yönlendirilen finansal akışların hem hızını hem de miktarını artırmaya çağırdı.

Kaynaklar Washington Post'a , Yellen'ın bu konuyu Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ve AB Ekonomi Komiseri Paolo Gentiloni ile Uluslararası Para Fonu konferansında yaptığı özel görüşmede gündeme getirdiğini söyledi. Yellen'in tüm AB maliye bakanlarıyla yaptığı görüşmenin gündeminde Kiev'e mali yardımın artırılması da yer aldı.

Gazete, Avrupa Komisyonu Sözcüsü Nuyts Veerle'nin yakın tarihli bir açıklamasını hatırlatarak, Washington'un AB'nin Ukrayna'ya geciken ekonomik yardımına duyduğu kızgınlık artarken, Brüksel'in Avrupa'nın Kiev'e fon sağlamada durgun veya yetersiz olduğu fikrine katılmadığını belirtti. Avrupa'nın Ukrayna'ya kümülatif yardımının yaklaşık 19 milyar avro (18,5 milyar dolar) olduğunu söyledi.

Ağustos ortasında , Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü'nün Ukrayna Destek Takipçisi , savaşın başlamasından bu yana Ukrayna'nın Batı ülkelerinden 82 milyar dolardan fazla yardım aldığını bildirdi .

ABD, Ukrayna'ya tedarik edecek kaynakları tükenmeye yakın

Benzer bir bağlamda, Fox News Cumartesi günü, kaynaklara atıfta bulunarak, ABD'nin Ukrayna'ya askeri yardım sağlamaya devam etme fırsatlarının tükenmek üzere olduğunu ve Washington'un Rusya ile olası bir çatışma konusundaki endişesinin arttığını bildirdi.

Yayıncı, ABD'nin Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemleri (HIMARS), Javelin tanksavar füzeleri, Stinger hava savunma sistemleri ve M-777 obüsleri de dahil olmak üzere modern silahların Ukrayna'ya teslimatını yavaşlatmayı planladığını söyledi.

Cuma günü, ABD Savunma Bakanlığı Washington'un HIMARS için daha fazla mühimmat ve 725 milyon dolarlık yeni bir askeri yardım paketinin parçası olarak Ukrayna'ya ek top mermisi bağışlayacağını söyledi .

Ayrıca yeni pakette 5.000 tanksavar silahı, ek Yüksek Hızlı Radyasyon Önleyici Füzeler (HARM), 200'den fazla Yüksek Hareketli Çok Amaçlı Tekerlekli Araç ve iki milyondan fazla hafif silah mühimmatı yer alacak.

Bir kongre kaynağı ayrıca, Kiev'e yeni askeri yardım paketleri sağlama olasılıkları hala devam etse de, Rusya ile çatışmanın tırmanma risklerinin Washington'u silah tedarikindeki faaliyetlerini azaltmaya zorladığını belirtti.

ABD'nin 2021'den bu yana Ukrayna'ya 18,2 milyar dolar askeri yardımda bulunurken, 2014'ten bu yana sağlanan yardım miktarının 20,3 milyar dolara ulaşması dikkat çekicidir.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky Çarşamba günü Ukrayna'nın kritik altyapısını yeniden inşa etmek için Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'ndan 55 milyar dolarlık yardım istedi.

Ukrayna Devlet Başkanı, "Ukrayna ne kadar çok yardım alırsa, Rus savaşını o kadar çabuk bitiririz ve böylesine acımasız bir savaşın başka ülkelere yayılmayacağını da o kadar çabuk ve güvenilir bir şekilde garanti ederiz" dedi. neredeyse Washington'daki Maliye Bakanlarına.

Devamını oku: Zelensky: Elektrik enerjisi altyapısını düzeltmek için 2 milyar dolar gerekli

Biden, Zelensky'yi nankör sözlere karşı uyardı

Ancak Washington Post, eski bir Beyaz Saray yetkilisine atıfta bulunarak , 12 Ekim'de, ABD Başkanı Joe Biden, Zelensky'yi, yeterli yardım alamamaktan şikayet etmeye devam ederse ABD Kongresi'nden para istemeye devam etmenin zor olacağı konusunda uyardı .

Bununla birlikte, Zelensky'nin tekrarlanan nankör sözlerine rağmen, Biden yönetimi Ukrayna'yı Rusya'ya karşı savaşında "gerektiği sürece" destekleme sözü verdi ve Kiev'e giderek daha fazla gelişmiş silahlar sağlıyor.

Salı günü, Ukrayna Devlet Başkanı ayrıca G7 grubunu Kiev'e bir "hava kalkanı" inşa etmesinde yardım etmeye çağırdı . NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın Batılı destekçilerinin "birinci önceliğinin" Ukrayna'ya daha fazla hava savunması sağlamak olduğunu belirtti.

Zelensky, Biden tarafından ABD'nin güvenlik yardımının yanı sıra hala Ukrayna'ya hava savunma sistemleri göndermeyi planladığına dair güvence verdi.