ABD Nükleer Anlaşmada Yan Çizdi

ABD Nükleer Anlaşmada Yan Çizdi

Washington: Tahran'ın nükleer anlaşmaya son yanıtı "yapıcı değil"

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vidant Patel, Tahran'ın nükleer anlaşmayla ilgili görüşmeler bağlamında verdiği son tepkinin "yapıcı olmadığını" açıkladı.

Patel, "İran'ın yanıtını Avrupa Birliği aracılığıyla aldığımızı doğrulayabiliriz, bunu inceliyoruz ve Avrupa Birliği aracılığıyla yanıt vereceğiz, ancak ne yazık ki yapıcı değil." dedi

Dün, Perşembe günü, İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanaani, ülkesinin "ABD'nin ambargoyu kaldırmaya yönelik taslak anlaşma metnine ilişkin yanıtına ilişkin görüşlerini müzakereler için Avrupa koordinatörüne gönderdiğini" söyledi.

"Amerikan yanıtını aldıktan sonra, İslam Cumhuriyeti'nden uzmanlar ekibi dikkatle inceledi ve İran'ın yanıtları farklı düzeylerde değerlendirildikten sonra toplandı ve bu gece koordinatöre teslim edildi."

Çarşamba günü, Avrupa Birliği'nin dış politika sorumlusu Josep Borrell, "önümüzdeki günlerde" anlaşmayı yeniden canlandırma umudunu dile getirdi.

8 Ağustos'ta Avrupa Birliği, ABD Başkanı Donald Trump'ın tek taraflı olarak çekildiği 2015 anlaşmasını canlandırmak için "nihai metin" olarak adlandırdığı şeyi sundu. İran, ABD'nin arabulucular aracılığıyla yanıt verdiği değişiklikler önerdi.

İran nükleer dosyasına ilişkin 16 ay önce başlayan ancak askıya alınan ve daha sonra Ağustos başında yeniden başlatılan müzakereler, Tahran ile bu anlaşmayı BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi (Çin, ABD, Fransa, İngiltere) tarafından yeniden canlandırmayı amaçlıyor.

İran heyetinin Viyana müzakerelerindeki danışmanı Muhammed Marandi , " Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu'nda İran'a yönelik asılsız suçlamalar dosyası kapatılmadan hiçbir anlaşma uygulanmayacak " demişti.

Tahran geçtiğimiz günlerde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın, anlaşma tamamen yeniden canlandırılmadan önce, yetkisiz faaliyetlere tanık olduğundan şüphelenildiğini söylediği İran sitelerinin dosyasını kapatması talebini yineledi.

Aynı bağlamda, bir ABD'li yetkili , birkaç gün önce Amerikan "Axios" web sitesine Washington'un Avrupa Birliği'nin nükleer müzakereler taslağına verdiği yanıtın ayrıntıları hakkında konuştu.

Yetkili, "ABD'nin Avrupa Birliği'nden arabulucular aracılığıyla İran'ı, İran'ın beyan edilmemiş nükleer faaliyetlerine ilişkin BM soruşturmasını 2015 nükleer anlaşmasının yeniden uygulanmasıyla ilişkilendirmenin ABD yaptırımlarının kaldırılmasını geciktirebileceği konusunda bilgilendirdiğini" belirtti.