ABD  İncirlik'e Alternatif Arıyor

ABD İncirlik'e Alternatif Arıyor

Demokratik Suriye Güçleri'nden üst düzey bir yetkili, ABD'li mühendislerin havaalanının kullanıma hazır olması için çalışmalar yaptığını ve burasının Rakka operasyonunda İncirlik'e alternatif olacağını söyledi.

Demokratik Suriye Güçleri'nden üst düzey bir yetkili, ABD'li mühendislerin havaalanının kullanıma hazır olması için çalışmalar yaptığını ve burasının Rakka operasyonunda İncirlik'e alternatif olacağını söyledi.

ABD kısa bir süre önce IŞİD'den alınan Tabka Askeri Havaalanı'nda inşa çalışması kapsamında mühendis gönderdi.

Suriye'nin kuzeyindeki Rakka kentinin IŞİD'den alınması operasyonu sürerken, ABD, DSG'nin elindeki Tabka Askeri Havaalanı'nın koalisyon uçakları tarafından kullanılabilmesi için çalışmalara başladı.

Sputnik'de yer alan habere göre, Demokratik Suriye Güçleri'nden üst düzey bir yetkili, Tabka Askeri Havaalanının çok stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek 'Kısa süre önce IŞİD'den temizlediğimiz Tabka AskeriHavaalanı'nın kullanıma açılması için ABD mühendisler gönderdi. Havaalanı çok tahrip olmuş. Şu an kullanılamıyor. Burada 3 yıl önce Suriye Ordusu ve IŞİD arasında şiddetli çatışmalar yaşandığı için zarar çok. IŞİD 2014 yılında havaalanını ele geçirdiğinde koalisyon uçakları burayı yoğun bir şekilde bombalamıştı. Biz de IŞİD'de alırken havaalanı zarar gördü. IŞİD bomba yüklü araçlarla burayı kullanılamaz hale getirmişti. Havaalanının kullanıma açılması için şimdi ABD'li mühendisler çalışma yapıyor. 20 ABD'li mühendis çalışıyor. 20 güne kadar havaalanı kullanıma açılır. Şimdi  çevresindeki köyleri de IŞİD'den almaya çalışıyoruz. Havaalanı çevresindeki köyler alınmalı, çünkü bu köyler alınsa havaalanı güvenli olur' dedi.

Rakka kent merkezine yönelik yapılacak operasyonda havaalanının yoğun bir şekilde kullanılacağına dikkat çeken yetkili, şu şekilde konuştu:

'Tabka Askeri Havaalanı, Tabka kent merkezine 5 kilometre uzaklıkta,Tabka barajına ise çok yakın bir yerde bulunuyor. Ayrıca Rakka kent merkezine 40 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Rakka kent merkezine yakın olması nedeniyle Tabka Havaalanı yoğun bir şekilde kullanılacak. Operasyon buradan yönetilecek. Havaalanının kullanılmasıyla Rakka operasyonu çok yakın bir yerden yönetilecek ve uçaklar buradan kalkıp IŞİD mevzilerini bombalayacak. Kobani'de de ABD'ye bağlı askeri üsler var ancak saldırı uçakları için kullanışlı değil sadece helikopterlerin iniş ve kalkışlarına uygun. Tabka'nın kullanıma açılması Rakka operasyonunu çok olumlu yönde etkileyecek. Bu üs aynı zamanda Türkiye'deki İncirlik Üssü'ne bir alternatif de olabilecek.'

Kaynak : sputnik