ABD Eski Başkanı : Bill Clinton  Ukrayna  Konusunda Pişmanım

ABD Eski Başkanı : Bill Clinton Ukrayna Konusunda Pişmanım

Bill Clinton: Ukrayna'nın nükleer silahlardan arındırılmasından pişmanlık duyuyorum

Bill Clinton, 1994 müzakerelerinde Ukrayna'nın nükleer silahlarından vazgeçmesinden yakındı ve "bu olmasaydı Rusya Ukrayna'yı işgal etmezdi" dedi.

Business Insider haber sitesine göre ABD'nin eski başkanı Bill Clinton, Ukrayna'nın "zayıf" toprak bütünlüğünü paylaştığını söyledi. Ona göre Ukrayna'nın hala nükleer silahları olsaydı, "Rusya 2014 ve 2022'de ona saldırmazdı."

Clinton, "Şahsen suç ortağıyım çünkü Ukrayna'nın nükleer silahlarından vazgeçmesini sağlayan bendim" dedi. "Ukrayna şimdi, hala silahları olsaydı, Rusya'nın saldırısının hedefi olmayacağına inanıyor."

1994 yılında ABD, Rusya ve Ukrayna'nın eski cumhurbaşkanları Boris Yeltsin ile Leonid Kravchuk arasında Budapeşte Muhtırası'nı imzaladı. Bu anlaşma, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Ukrayna'da halen konuşlanmış olan nükleer silahların kaldırılması amacıyla yapılmıştı

Bu anlaşmada Rusya'nın Ukrayna'nın sınırlarına ve toprak bütünlüğüne saygı duyması gerektiğinden de bahsediliyordu ki bu, Clinton'a göre gelecekteki sonuçlarını düşünmeden yüzeysel bir görüştü.

Wall Street Journal'a göre, 1994'te Clinton, Kravchuk'a Ukrayna'yı silahsızlandırmak için "güçlü güvenlik garantileri" ve 700 milyon dolar teklif etti.

Kaynak: TEVHİDHABER