ABD drone saldırılarının merkezi Almanya imiş!

ABD drone saldırılarının merkezi Almanya imiş!

Amerikan dronelerini uzaktan kumanda eden bir pilot, ABD drone saldırılarında Almanya'nın çok önemli bir rol oynadığını söyledi.

erikan drone saldırılarında Almanya'nın oynadığı rolün şimdiye kadar bilinenden çok daha önemli olduğu ortaya çıktı. Alman basınında yeralan haberlerde, uluslar arası hukuka aykırı insansız hava aracı saldırıları için, droneler tarafından kaydedilen görüntülerin Almanya'daki bir Amerikan askeri üssünde incelendiği ve istihbarat bilgilerinin karşılaştırıldığı bildirildi. Drone saldırılarının gerçekleşebilmesi için Ramstein şehrindeki üssün aktarma merkezi olarak kullanıldığı belirtildi.

Şimdiye kadar yalnızca Afrika'ya yapılan drone saldırılarının Almanya üzerinden yönlendirildiği biliniyordu. Geçen yıl Alman birinci televizyon kanalı ARD'ye bağlı NDR ve Süddeutsche Zeitung gazetesinde konuyla ilgili çıkan haberlere karşı ABD Devlet Başkanı Barak Obama bir açıklama yaparak, Almanya'nın drone saldırıları için çıkış üssü olarak kullanılmadığını söylemişti. Dün çalışmalarına başlayan Alman Federal Parlamentosu NSA Komisyonu, drone problemi üzerinde de duracak.

Alman Federal hükümeti basının sorularına verdiği cevapta, Almanya'daki üslerin drone saldırıları için kullanılmadığına dair ABD'den teminat aldığını belirtmişti. Ancak medyanın yaptığı araştırmalar sonucu Ramstein'ın, Yemen, Pakistan, Afganistan ve diğer ülkelerde de yapılan IHA saldırılarında çok önemli bir rol oynadığı ortaya çıktı.

Basında çıkan haberlerde, droneleri uzaktan kumanda eden eski bir Amerikan pilot Brandon Bryant'ın ifadelerine yer verildi. Bryant, tüm drone saldırılarının Almanya'sız imkansız olduğunu belirterek, operasyon bölgelerindeki sinyallerin, Amerika çok uzakta olduğu için Almanya'ya gönderildiğini ve buradan kablolu sistemle ABD'ye gönderildiğini söyledi. Bu bilgilerin Amerikan Ordusunun özel belgelerinde de yeraldığı belirlendi.

Geçen yılın Şubat ayından beri Ramstein'daki 'Distributed Ground System 4' (DGS-4) isimli bir birlik, droneler tarafından alınan video görüntülerini inceleyerek, istihbarat bilgileriyle karşılaştırıyor. Elde edilen bilgiler mIRC isimli şifreli bir chat programıyla Amerika'daki drone pilotlarına gönderiliyor. Drone bilgilerini bu şekilde değerlendirerek ABD'ye gönderen dünyanın değişik ülkelerinde toplam beş adet DGS birliği bulunuyor.