ABD Dışişleri Bakanlığından Afganistan İtirafı

ABD Dışişleri Bakanlığından Afganistan İtirafı

ABD Dışişleri Bakanlığı: Kötü planlama Afganistan'ın kaotik bir şekilde geri çekilmesine yol açtı

incelemelere göre , ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Afganistan'dan askeri çekilme planının bir parçası olarak Afgan hükümetinin hızla çökme olasılığına yeterince hazırlanmadığını ortaya koydu .

ABD hükümeti, ABD destekli Afgan hükümeti ve güvenlik güçlerinin iktidarda kalmasını ve Taliban ile barış müzakerelerine devam etmesini bekleyerek, geri çekilmesini Eylül 2021'e kadar tamamlayacağını duyurdu.

Ancak ABD'nin geri çekilmesi ilerledikçe hükümet hızla çöktü ve dönemin başkanı Eşref Ghani, Ağustos 2021'de Taliban'ın başkent Kabil'in kontrolünü ele geçirmesiyle ülkeden kaçtı.

Bu, ABD ve Afgan personelinin Kabil havaalanından kaotik bir son tahliyesine yol açtı. İki haftalık tahliye bir IŞİD intihar bombacısının kendini havaya uçurmasının ardından NATO birliklerinin havaalanının dışında toplanan sivil kalabalığa gelişigüzel ateş açması sonucu en az 175 kişinin ölümüyle gölgelendi .

El Cezire , Dışişleri Bakanlığı'nın 30 Haziran'da yayınladığı Eylem Sonrası Raporu'nda (AAR), ABD Başkanı Joe Biden ve selefi Donald Trump'ın 20 yılı aşkın işgalin ardından ABD güçlerini Afganistan'dan çekme kararının Afganistan için "ciddi sonuçları" olduğunu belirtti.

İncelemede, "Bu kararlar bu incelemenin kapsamı dışındadır, ancak AAR ekibi her iki yönetim sırasında da en kötü durum senaryolarının üst düzeyde yeterince değerlendirilmediğini tespit etti" dedi.

Rapor, özellikle Dışişleri Bakanlığını, bir tahliye durumunda Pentagon ile işbirliği yapacak bir kriz yönetimi görev gücü kurmayı başaramadığı için eleştirdi.

Raporda, "Böyle bir görev gücünün daha önce kurulması, olası bir [tahliye] ile ilgili sorunları ele almak için kilit oyuncuları bir araya getirirdi" deniyordu.

Ayrıca, bu raporda, Dışişleri Bakanlığı'nın Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve üst düzey diplomatların ofislerinin bulunduğu en üst katına atıfta bulunularak, "7. kat müdürünün atanması ... farklı çabalar arasında koordinasyonu geliştirebilirdi" deniyordu.

İnceleme ayrıca, Trump'ın Beyaz Sarayını, yabancı işgalcilerle çalıştıkları için Taliban tarafından misilleme tehlikesiyle karşı karşıya olabilecek Afganların ABD'ye göç etmesine izin veren Özel Göçmen Vizesi (SIV) programı için birikmiş başvuruları ele almamakla suçladı. .

İnceleme ayrıca, Biden'ın ertelediği bir son tarih olan Mayıs 2021'e kadar askerleri geri çekmek için Taliban ile anlaşmaya vardıktan sonra Trump'ın ABD birliklerinin geri çekilmesini yeterince planlamadığına dair Biden Beyaz Saray'ın önceki iddialarını da tekrarladı.

Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geri çekilmeye eşlik eden kaos nedeniyle sert eleştirilere maruz kaldı.

Blinken, kısa süre önce Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi (HFAC) tarafından Temmuz 2021'den itibaren gizli yazışmaları yayınlaması için mahkemeye çağrıldı.

Ancak, askerlerin geri çekilmesine yönelik geniş çapta kınanmasına rağmen, Afgan ekonomisinin çöküşüne daha az ilgi gösterildi.

NATO tarafından finanse edilen Atlantik Konseyi düşünce kuruluşu, "yaptırımlar, merkez bankası varlıklarının dondurulması ve dış yardımın kaldırılması" da dahil olmak üzere ABD'nin eylemleri nedeniyle "Afgan ekonomisinin Taliban'ın devralmasından kısa bir süre sonra dönmeye başladığını" belirtti .

ABD ve müttefiklerinden oluşan bir koalisyon, 2001 yılında, neo-muhafazakar liderliğindeki Bush yönetiminin beş yıl içinde Batı Asya'da yedi ülkeyi işgal etmeye çalıştığı sözde Teröre Karşı Savaş'ın bir parçası olarak Afganistan'ı işgal etti.

Kaynak:TEVHİDHABER