ABD Başkanına Nükleer Silah Kısıtlaması

ABD Başkanına Nükleer Silah Kısıtlaması

ABD başkanının nükleer silah kullanımındaki yetkisini sınırlama önerisi

Amerikalı senatörlerden biri, milletvekillerinin ABD başkanlığının Kongre'nin onayı olmadan nükleer silah kullanmasını yasaklayacak bir yasa tasarısı önerdiğini duyurdu.

Tass haber ajansına göre cumhurbaşkanının nükleer silahlar alanındaki yetkilerini sınırlayan bu yasa tasarısının metni Senatör Ed Markey ve Kongre Üyesi Ted Liu tarafından önerildi.

ABD başkanının kongre onayı olmadan bir nükleer saldırı emri vermesini engellemeyi önerdiler.

Senatör Markey'nin ofisi şunları söyledi: Hiçbir başkanın tek taraflı olarak savaş veya nükleer saldırı emri verme yasal hakkı ve yetkisi yoktur dedi.

Ted Liu ayrıca şunları söyledi: Yalnızca Kongre savaş ilan etme veya nükleer bir saldırının gerekliliğine karar verme yasal görevine sahiptir dedi.

Bu yasa tasarısının metninde ayrıca şöyle denilmektedir: Anayasayı hazırlayanlar, böylesine büyük bir kararın, sivil toplumda çok sayıda kayıp ve yıkıma yol açabilecek bir savaşa yol açacağını biliyorlardı ve bu nedenle böyle bir karar Halkın temsilcileri tarafından yapılmalı ve sadece kişi tarafından alınmamalıdır. Nükleer silahlar, milyonlarca insanı öldürme kapasitesine sahip, dünya çapında uzun vadeli sağlık ve çevresel sonuçları olan, dünya barışını doğrudan baltalayan ve Amerika Birleşik Devletleri'ni varoluşsal misilleme saldırıları riskiyle karşı karşıya bırakan benzersiz derecede güçlü silahlardır.

Markey ve Liu benzer bir yasa tasarısını ilk kez 2016'da Kongre'ye sundular, ancak bu tasarı geçemedi.

Kaynak: TEVHİDHABER