ABD  Anlaşmaya Uymadı  !    Silah Depolamaya Başladı

ABD Anlaşmaya Uymadı ! Silah Depolamaya Başladı

Askeri yetkili, ABD'nin 2021 anlaşmasını ihlal ederek Irak'ın Ayn el Esad üssünde saldırı silahları depoladığını söyledi

Üst düzey bir Iraklı askeri yetkili, neredeyse iki yıl önce ABD'nin savaşçı rolden eğitim ve danışmanlık rolüne geçişini öngören anlaşmaya rağmen , ABD'nin Irak'taki bir üste saldırı askeri silahları depoladığını söyledi.

Iraklı askeri yetkililerin Batı Irak'taki Ayn el-Esad üssüne yaptığı son ziyaret sırasında Black Hawk ve Apache helikopterleri de dahil olmak üzere silahların bulunduğunu gördüğünü söyledi .

Yetkilinin, "Askeri heyetin Ayn el Esad üssüne yaptığı son ziyaret, saldırı teçhizatı ve silahlarının varlığını ortaya çıkardı" dedi.

"Bu, 2021'de imzalanan ve danışma görev gücüyle savunma silahlarının varlığına izin veren anlaşmaya aykırıdır."

Irak devlet medyasına göre, askeri heyet 26 Ağustos'ta Irak'ın batısındaki Anbar vilayetindeki üssü ziyaret etti.

Al-Araby Al-Jadeed'in kimliğinin gizli kalmasını istediğini söyleyen yetkiliye göre, üste ayrıca gelişmiş bir radar sistemi ve izleme ekipmanı da bulunuyordu .


ABD ve Irak, 2021'de tüm ABD muharebe birliklerinin o yılın sonuna kadar ülkeyi terk etmesi ve ABD'nin Irak'taki rolünün eğitim ve danışmanlıkla sınırlı olması konusunda anlaştılar. Washington'a göre Irak'ta bu amaçla yaklaşık 2.500 ABD askeri bulunuyor.

New Arab, üste saldırı silahlarının tutulup tutulmadığını sormak için ABD Savunma Bakanlığı ile temasa geçti, ancak yayınlandığı tarihte henüz bir yanıt alamadı.

Iraklı askeri yetkili, Irak'ın, özellikle ABD'nin komşu Suriye'deki diplomatik ve askeri hareketleri göz önüne alındığında, konu hakkında ABD'ye baskı yapmayı planladığını iddia etti.

Doğu Suriye SDG (PKK ) ile aşiretler arasında Khawla olarak da bilinen Ahmed el-Khabil'in 27 Ağustos'ta SDG tarafından gözaltına alınmasıyla alevlendi.


ABD'li yetkililer, aralarındaki çatışmaya arabuluculuk yapmak amacıyla son birkaç gün içinde hem SDG hem de Arap aşiret liderleriyle bir araya geldi.

ABD uzun süredir SDG'yi destekliyor ve 2014 yılında Kuzey ve Doğu Suriye'ye'yi ele geçiren DAEŞ savaşmak bahanesiyle SDG (PKK) dahil yerel güçlerle ortaklık kuran uluslararası bir koalisyona liderlik ediyor.

Pazartesi günü terör örgütü SDG (PKK) sözde komutanı Mazlum Abdi, ABD liderliğindeki koalisyonun gruba Deyrizor'daki savaşçılara karşı hava desteği sağladığını söyledi .

Irak parlamentosunun güvenlik ve savunma komitesi üyesi Mehdi Taki, Al-Araby Al-Jadeed'e , resmi Irak raporlarının birçok kez ABD ve diğer yabancı birlikleri barındıran üslerde saldırı silahları bulunduğunu tespit ettiğini söyledi.

Taqi, "Irak'taki yabancı güçler askeri silahlara ve hava araçlarına sahip ve nedenini bilmiyoruz." dedi.

KAYNAK: TEVHİDHABER

Kaynak:Haber Kaynağı