38 bin utanç

38 bin utanç

2013 yılında savaştan kaçan 38 bin Suriyelinin, cinsel saldırı ve şiddet nedeniyle BM'den yardım talebinde bulunduğu ortaya çıktı. Söz konusu rakamın, 3 yıldır devam eden savaşta buzdağının sadece görünen yüzü olduğu belirtiliyor.

Suriye'de 150 bine yakın insanın hayatını kaybettiği savaşta en büyük mağduriyetlerden birini kadınlar ve çocuklar yaşıyor. Bombardımandan kurtulan Suriyelileri bu kez cinsel şiddet korkusu bırakmıyor. Suriye'deki savaşta sadece 2013 yılında cinsel saldırı ve şiddet mağduru 38 binden fazla kişinin yardım için Birleşmiş Milletler'e (BM) başvurduğu ortaya çıktı. Bahsi geçen rakamların, buzdağının sadece görünen yüzü olduğu belirtiliyor. BM insani yardım kuruluşları daha önce Suriye'deki saldırı, psikolojik istismar, taciz gibi sorunları kapsayan cinsel şiddet olaylarını gösteren istatikleri vermeyi reddetmişti. Ancak BM Nüfus Fonu'nda (UNFPA) yer alan rakamlar, 2013'ün ilk 11 ayında 33 bin 430, aralık ayında ise özellikle İdlib, Humus ve Şam'da 4 bin 800 kişiye psikolojik yardım ve şiddete karşı destek sağlandığını gösteriyor.

'KORUMAK' İÇİN EVLENDİRİYORLAR

BM ajansı, 850 bin Suriyelinin sığındığı Lübnan'da 17 hastaneye, tecavüz mağdurlarına destek için yardım sağlandığını ve sağlık merkezlerinin kurulduğunu bildirdi. Ajansın verdiği bilgilere göre 85 bin mültecinin yaşadığı Ürdün'deki Zaatari Kampında cinsel kaynaklı şiddetten kurtulan 75 kişi her ay BM nüfus fonunu arıyor. UNFPA Bölge Sorumlusu Dan Baker, Suriye'de tecavüzün sistematik bir silah olarak kullanıldığını ispat için savaş öncesi rakamlara ulaşmanın imkansız olduğunu söyledi. Baker ayrıca, 6.5 milyon Suriyelinin kaldığı barınaklarda ve 2.3 milyon mültecinin yaşadığı komşu ülkelerde aile içi şiddet olaylarının daha da kötüye gittiğini vurguladı. Baker, mülteci durumuna düşen birçok babanın, küçük kız çoçuklarını 'korumak adına' onları evlenmeye zorladığını söyledi. Ancak birçok kaynak, bu kızlardan bazılarının fuhuş ticaretinde kullandığını iddia ediyor. BM Cinsel Şiddet Özel Temsilcisi Zainab Hawa Bangura'ya göre, cinsel şiddet olaylarının bir numaralı şüphelisi Esed'e bağlı güçler.

Suriyeli sığınmacı kıza tecavüz

Suriye'deki iç savaştan dolayı ailesiyle birlikte Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) sığınan 16 yaşındaki Suriyeli kıza 6 kişinin tecavüz ettiği iddia ediliyor. Ailesiyle birlikte Erbil'de yaşayan 16 yaşındaki S.H. çalıştığı marketten evine giderken iki kişi tarafından zorla bir otomobile bindirildi ve sonrasında tecavüz edildi.