20 Filistinli mahkum hastaneye kaldırıldı

20 Filistinli mahkum hastaneye kaldırıldı

İsrail hapishanelerinde açlık eylemi yapan 20 Filistinli mahkum bilinç kaybı nedeniyle hastaneye kaldırıldı

İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların, açlık grevindeki "idari tutuklu" arkadaşlarıyla dayanışma eylemi gerçekleştireceği bildirildi. Bu arada açlık eylemi yapan 20 kişi bilinç kaybı nedeniyle hastaneye kaldırıldı

Esirler Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 5 bin 200 Filistinli tutuklunun 22 Mayıs'ta bir günlük açlık grevi yapacağı, gelecek hafta itibariyle de "süresiz grev başlatma" uyarısında bulunduğu duyuruldu.

Yaklaşık bir aydır eylem yapan tutukluların sağlık durumunun kritik olduğu aktarılan açıklamada, açlık grevindeki tutuklulardan 20 kişinin bilinç kaybı nedeniyle hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Açıklamada bu konuyla ilgili "siyasi müdahale" talebinde de bulunuldu.

İsrail, gizli istihbarat bilgilerine dayanarak "idari tutuklama" adı altında, Filistinlileri 1 ila 6 ay arasında alıkoyuyor. Tutuklunun "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiği"nden şüphelenildiğinde, askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Bu durumu protesto amacıyla, 24 Nisan'da, 120'si "idari tutuklu" yaklaşık 200 Filistinli, İsrail hapishanelerinde açlık grevine başlamıştı.