150 Peşmerge Kobani'ye gidiyor

150 Peşmerge Kobani'ye gidiyor

Kobani’deki Peşmerge Birliği görev değişikliği yapacak.

Kobani'de IŞİD’e karşı savaşan Kürt güçlerine destek vermek için kente giden peşmerge birliğinin görev  değişimine gideceği bildirildi.
Rûdaw’a konuşan Peşmerge Güçleri’nden bir yetkili, Kobani’de bulunan peşmerge birliğin yerine aynı sayıda yeni bir peşmerge birliğinin gönderileceğini belirtti.
Kürdistan Bölgesi Peşmerge Güçleri’nden oluşan 150 kişilik bir destek birliği, 28 Ekim akşamı ağır silahlarla Rojava’nın Kobani kentine geçmişti.
Rûdaw’a konuşan Peşmerge Güçleri Kobani Birliği Sözcüsü Tümgeneral Abdulkahar Mecid ise, Kürt güçlerinin kentin büyük bir bölümünde kontrolü ele geçirdiğini söyledi.
Tümgeneral Mecid, bu başarının, Kürt güçlerinin işbirliğiyle elde edildiğine dikkat çekerek, “Biz kente girdiğimizde Kobani’nin yüzde 20’si Kürtler’in elindeydi” dedi.
Kürdistan  Bölgesi Parlamentosu,22 Ekim’de yaptığı oturumda Peşmerge Güçleri'nin Kobani'ye gönderilmesini onaylamıştı.
Parlamentoda milletvekillerine Kürdistan Peşmerge Güçleri’nin Kobani’ye geçişi hakkında bilgi veren Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, peşmergenin Silopi-Nusaybin ve Suruç güzergahından Kobani’ye geçeceğini belirtmişti.
Parlamentoda millietvekillerine hitaben konuşan Seyid Kadir, "Barzani'nin talebi ve Türkiye'nin desteğiyle peşmerge Suriye'ye gidiyor. Suriyeli Kürt partileri, daha çok ağır silah istiyor. Halkımızın isteği üzerine peşmergeyi bölgeye gönderiyoruz" açıklamasında bulunmuştu.
Öte yandan, Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Cabbar Yaver, hükümetin resmi sitesinden yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullanmıştı:
"Irak Anayasası'nın 121. Maddesi'nin 5. Fıkrası'na göre Peşmerge Güçleri, Irak savunma sisteminin bir parçasıdır. Ancak Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı değildir. Peşmerge, sadece Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani'nin emriyle hareket eder. Bu mesele şu ana kadar Bağdat ile Erbil yönetimi arasında netliğe kavuşturulmadı. Yeni Irak Hükümeti’nin bu sorunu da çözüme kavuşturacağına inanıyoruz."