"Zevahiri'nin Çağrısı Yeni Değil"

"Zevahiri'nin Çağrısı Yeni Değil"

Katar merkezli El-Cezire televizyonu El-Kaide lideri Eymen Zevahiri'nin Suriye'deki durumu değerlendirdiği ses kaydını yayınladı...

Şeyh Eymen Zevahiri söz konusu ses kaydında El-Kaide savaşçılarına bazı tavsiyelerde bulunurken Suriye'de El-Kaide adına "cihad" faaliyeti yürüten tek örgütün Cephet un-Nusra olduğunu ve Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) Örgütü'nün, Irak İslam Devleti Örgütü olarak faaliyetlerine devam edeceğini duyurdu. Zevahiri bu açıklamasıyla IŞİD'i "dağıtmış" oldu.

Fakat IŞİD'e yakın kaynakların aktardığı bilgiye göre Zevahiri'nin bu açıklaması yeni değil. Haziran ayında yazılı bir metin halinde yayınlanan ifadelerin seslendirilmiş hali. Dolayısıyla El-Cezire'nin yeni bir durummuş gibi sunduğu olay, esasında Suriye'deki çatışma sahasında yaklaşık beş aydır bilinen ve tartışılan bir süreç. İddiaya göre Eymen Zevahiri, IŞİD'in Suriye'den çekilmesi gerektiği açıklamasını doğrudan doğruya kamuoyuna duyurmak şeklinde gerçekleştirme niyetinde idi fakat sonrasında bunu IŞİD liderlerine gönderdiği bir mektup ile gizli bir şekilde yaptı. 

Yine IŞİD'e yakın kaynakların aktardığı bilgiye göre Zevahiri'nin çağrısına rağmen son beş aylık süreç içerisinde Nusra Cephesi ile IŞİD'in ortak düzenlediği operasyonlar oldu. IŞİD kaynakları son süreçte Nusra Cephesi ile birlikte Kalamun'da, Rasul Ayn'da, Guta'da ve Humus kırsalında ortak operasyonlar düzenlediklerini duyurdular. Bu cephelerde iki örgüt arasındaki ittifakın halen devam ettiği ifade ediliyor. 

IŞİD kaynakları El-Cezire'nin söz konusu ses kaydını bu dönemde yayınlanmış olmasının IŞİD'e yönelik genel baskı ortamını şiddetlendirmek olduğunu ve El-Kaide liderinin bu açıklamasının kesinlikle yeni bir durum olmadığını aktarıyorlar.

Öte yandan "alkhabarpress" sitesinin aktardığı bilgiye göre Ebu Bekir el-Bağdadi'ye ait olduğu belirtilen ve "küresel cihad" yanlısı forum sitelerinde yayınlanan ses kaydında Eymen Zevahiri'nin bu çağrısına karşı çıkıldığı ve "Irak ve Şam'ın evlatlarına şu güzel haberi ulaştırmak isterim: Irak-Şam İslam Devleti'ni halk desteklemektedir. Onun hakkında ne pazarlık yapacağız ne de ondan vazgeçeceğiz" dediği belirtiliyor.

Söz konusu ses kaydında Irak-Şam İslam Devleti Örgütü'nün Irak El-Kaidesi olarak Şeyh Ebu Musab El-Zerkavi tarafından kurulduğunu belirten Bağdadi, hareketin kurulduğu günden bugüne dek, hiç bir ilkesinden taviz vermediğini ifade etti.


isra haber