Yemen'nin Yerle Bir Edilmesinde İngiltere'nin Rolü (Araştırma )

Yemen'nin Yerle Bir Edilmesinde İngiltere'nin Rolü (Araştırma )

Yemen'deki savaşta İngiltere'nin siyah rolü üzerine bir rapor yayımlandı

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

26 Mart 2015'te Washington'dan Yemen'e yönelik vahşi saldırının duyurulmasından bu yana, İngiltere bu saldırganlığın ve suçun lideri ve Yemen'i yok etme planının başında yer alıyor.

Al-Masira haber kanalına göre İngiltere, altyapı ve hayati tesislerin yüzde 70'inden fazlasının tahrip olmasına, çocukların ve kadınların öldürülmesine yol açan saldırı senaryosunu çizerken askeri ve istihbarat rolü oynadı. askeri operasyonların yönetimi konusunda sivilleri hedef aldı ve hava operasyonlarını devraldı.

İngiltere, saldırgan Arap koalisyon ülkeleriyle bugüne kadar silah anlaşmaları imzalamaya devam ediyor ve yaklaşık yedi yıl öncesinden bu yana dünyanın en büyük insani krizine neden olan Yemen'e yönelik vahşi saldırganlıkla ilgili birçok eylemde bulundu.

İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırıdaki rolü, Arap koalisyon ülkelerine silah satışı yoluyla başından beri açıktı. İngiliz Daily Mail gazetesi Kasım 2017'de Londra'nın bu savaştaki rolünü ortaya çıkarmış ve İngiltere'nin Suudi Arabistan'a büyük miktarlarda silah ihraç etmek için şüpheli markaları kullandığını duyurmuştu.

Uluslararası Af Örgütü, İngiltere'nin Yemen'deki insani suçlara karıştığını gösteren resmi belgeyi de ortaya koydu. İngiltere, Yemen'deki hava bombardımanında kullanılan lazer güdümlü bombaları ihraç etti. Uluslararası Af Örgütü, bu belgenin tek başına İngiltere'yi Yemen'e yönelik saldırıdaki rolünden dolayı kınamak için yeterli olduğunu ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırının ana ortağı olduğunu kanıtladığını belirtti.

İngiliz Guardian gazetesi, 2015-2019 döneminde Suudi Arabistan'a yapılan silah satış miktarının yaklaşık 19 milyar dolar olduğunu duyurdu.

İngiliz Savunma Bakanlığı, Suudi Arabistan'a yalnızca askeri teçhizat sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda Suudi Arabistan'da İngiliz savaşçılarını eğitmek ve yönetmek için yaklaşık 7.000 İngiliz sivil hizmet çalışanı ve bu ülkenin hava kuvvetleri mensubu bulunuyor.

İngiltere'nin Suudi Arabistan'a sattığı Tornado ve Typhoon savaş uçaklarının çoğu, Yemen'e saldırmak için günlük sortiler yapıyor.

Londra ve Riyad arasındaki silah anlaşmalarına ek olarak, silahlanma ve eğitim seviyesindeki İngiliz askeri personeli, hedef ve görev bankasının ve kullanılan silahların belirlenmesinde aktiftir.

Bu da gösteriyor ki Yemen işgalinin hava sektörü (savaşçılar, harekat yönetimi, hizmet, eğitim ve uygulama) tamamen İngiltere'nin sorumluluğundadır.

Guardian gazetesi, Yemen'deki Suudi hava operasyonları için gerekli görevlerin yaklaşık yüzde 95'ini İngiliz müteahhitlerin gerçekleştirdiğini yazdı. Bu, İngiltere'nin Amerika'nın lojistik rolü ile birlikte hava savaşından sorumlu olduğunu gösteriyor.

The Guardian gazetesi, Yemen'e karşı yürütülen acımasız savaşta İngiliz kuvvetlerinin rolü hakkında şunları yazdı: Yemen halkı, İngiliz savaş pilotları tarafından halkın üzerine atılan İngiliz bombalarına her gün maruz kalıyordu. İngiltere bu harekatı sadece silahlarla desteklemekle kalmıyor, savaşa devam etmek için gerekli becerileri aktarmak üzere asker de gönderiyor.

Mart 2021'de İngiltere'nin eski Başbakanı Boris Johnson, ülkesinin güçlerinin Birleşmiş Milletler gözetiminde askeri bir göreve katılma olasılığından bahsetti; Ancak daha sonra, Londra'nın Yemen'de bir dizi İngiliz özel kuvvetinin konuşlandırılmasıyla ilgili anlaşmasıyla ilgili Batı medyasında çıkan haberlerin ardından bunu yalanladı. Aynı yıl, İngiltere'nin Yemen büyükelçisi Michael Aaron, ülkesinin ordusunun savaşla ilgisi olmayan amaçlarla Yemen'de bulunduğunu kabul etti.

Son yıllarda İngiliz kuvvetleri, Aden Körfezi, Umman Körfezi ve Al-Mahrah'daki Nishtun ve Qashun limanlarının önündeki varlıklarını güçlendirdi.

Ayrıca, Yemen'e yönelik diplomatik savaşa İngilizlerin müdahalesine ilişkin olarak, bu rol Güvenlik Konseyi aracılığıyla belirlenmektedir. Zaman geçtikçe, İngiltere'nin Yemen ile ilgili kararları aldığı ve Yemen'i yedinci fıkra kapsamına alan BM kararının sahibi olduğu anlaşılmaktadır, bu nedenle Güvenlik Konseyi, öncelikle BM'nin beş daimi üyesinin çıkarlarını korumaktadır.

İngiltere'nin halen Yemen'i izlemesi nedeniyle, ülkenin rolü Yemen'e yönelik saldırganlığa katılmanın ötesine geçmiş ve Berlin'in Suudi Arabistan'a silah vermeme kararından çekilmesine etki etmiştir.

İngiltere, Güvenlik Konseyi'ndeki Yemen davasından sorumlu ve siyasi müdahalesinin feci sonuçları oldu, bunların en kötüsü Hodeidah ve limanları hakkındaki Stockholm anlaşması. İngiltere, Güvenlik Konseyi'nde Arap koalisyonunun Yemenlilere karşı işlediği savaş suçlarına göz yumulmasında da rol oynuyor. Ayrıca, bu ülke Suudi Arabistan'a 1,4 milyar dolar değerinde silah satmayı kabul ederken, İngiliz büyükelçisi Marib ve El-Cevf'e yönelik saldırıları durdurmak istedi.

İngiliz istihbaratının Yemen'deki rolü ile ilgili olarak, İngiliz istihbarat subaylarının ve diğer paralı askerlerin casusluk faaliyetlerinden ve paralı asker ve casusların işe alınmasından ve bunların iletişim araçlarıyla donatılmasından ve izleme, takip ve bilgi toplamaya yönelik gelişmiş programlardan bahsedebiliriz.

Yemen'de İngiliz İstihbarat Teşkilatı'na bağlı Ensarullah tarafından Sana'a, İmran, Saada, Cevf, Marib, Mahrah ve Hadhramout vilayetlerinde altı kişiden oluşan İngiliz bağlantılı bir casusluk çetesi tutuklandı.

İngiliz kuvvetlerinin Yemen'e doğrudan askeri müdahalesine ilişkin raporlar, İngiltere'nin Yemen'deki askeri varlığını artırmaya çalıştığını kanıtlamıştır.

Raporlar, el-Mahra eyaletini hedef alan ve el-Ghaiza havaalanını terörle mücadele bahanesiyle uluslararası güçler için bir merkez haline getiren yeni bir uluslararası plana işaret ediyor. El Mahrah eyaleti son zamanlarda İngiliz ve Amerikan kuvvetlerinin varlığına tanık oldu.

Son günlerde İngiliz kuvvetleri, Al-Mahra vilayetindeki nüfuzunu genişletmek için yeni önlemler başlattı ve Al-Ghaiza havaalanındaki üslerinde Geçiş Konseyi'nin bir dizi paralı askerini eğitme sürecini izliyor ve güçleri suikast için hazırlıyor. bu eyalette casusluk yapıyor

Bu gelişmeler, bu vilayette artan yabancı hareketlerinin ve İngiltere ile ABD'nin Yemen'in kaynaklarını yağmalama ve Yemen'de barışı sağlamaya yönelik her türlü çabayı engelleme çabalarının gölgesinde yaşanıyor.

Daha önce Daily Mail, Savunma Bakanlığı'ndaki kaynakların Yemen'de savaşan İngiliz kuvvetlerinin sınırlarda ordu ve halk komiteleri ile şiddetli bir çatışmada yaralandığını söylediğini aktarmıştı. Saada sınırında yaralanan yaklaşık 30 İngiliz askeri tedavi için İngiltere'ye götürüldü.