Yemen'de Son Gelişmeler

Yemen'de Son Gelişmeler

Kızıl Haç: Suudi Arabistan tek taraflı olarak bazı tutukluları Yemen'e bırakacak

Dubai: Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, Suudi Arabistan'ın , Yemen ihtilafında savaşan iki taraf arasında eş zamanlı mahkum değişiminden üç gün sonra gelen tek taraflı bir adımla, Pazartesi günü bazı tutukluları Yemen'e serbest bırakacağını söyledi.

Komite, Yemen'deki çatışmanın iki tarafı arasındaki en büyük ikinci esir takas operasyonunun Pazar günü başarıyla tamamlandığını ve yaklaşık 900 mahkum değişimini içerdiğini söyledi.

Bu, sekiz yıl önce savaşın patlak vermesinden bu yana bu türdeki en büyük ikinci operasyon ve bu ülkeye güven inşa etmek ve barış getirmek için önemli bir adım.

Komite, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, üç gün sonra tahliyeleri başarıyla tamamladığını söyledi. Uluslararası Kızıl Haç ve Yemen Kızılayı, yaklaşık 900 eski tutukluyu ailelerine iade etmek için birlikte çalıştı.

Komite, bu süreci "Yemen'de barış ve uzlaşmaya yönelik olumlu bir adım" olarak değerlendirdi.

Geçen ay İsviçre'de yapılan müzakerelerde, iki taraf 887 mahkumu serbest bırakma ve daha fazlasının serbest bırakılmasını görüşmek üzere Mayıs ayında tekrar bir araya gelme konusunda anlaşmıştı.

Husi grubu bugün Pazar günü yaptığı açıklamada, uluslararası alanda tanınan hükümetle önümüzdeki Mayıs ayında 1.400 mahkumun serbest bırakılmasını görüşmek üzere yeni bir müzakere turu düzenlemeye yönelik düzenlemelerin yapıldığını söyledi.

Husi grubunun Tutsak İşleri Komitesi başkanı Abdul Qadir al-Murtada, Sana'da düzenlediği basın toplantısında, "Hükümet partisinden 700 mahkum karşılığında (değişim için) gelecekteki bir anlaşma yapılacak" dedi.

Yemen'de on binlerce kişinin ölümüne ve milyonların gıda yardımına muhtaç kalmasına neden olan kanlı çatışma, yaygın olarak Suudi Arabistan ile İran arasında bir vekalet savaşı olarak görülüyor.

Kaynak: TEVHİDHABER