Yemen'de "El Kaide"...

Yemen'de "El Kaide"...

Yemen’de 2 Eylül’de Amerikan İHA'sının bir aracı vurması sonucu ikisi çocuk 13 Yemenli öldü. Amerikalılar hatayı kabul etti, Yemen yönetimi ise katliamı aklamaya peşinde!

2 Eylül günü Yemen'de gerçekleşen bir katliamla ilgili gerçekler, bugün ortaya çıkıyor. O gün 14 kişi ile dolu bir Toyota kamyonet, Radda yakınlarında bir füze ile vuruldu. Takla atan aracın içinde can pazarı yaşanırken, birkaç saniye içinde ikinci bir füze daha isabet etti. Aralarında 7 yaşında bir kız ve 12 yaşında bir erkek çocuğun da olduğu yolculardan 13'ü, tamamı Yemenli sivil, hayatını kaybetti.

Yemen hükümeti, başlangıçta ölenlerin El Kaide militanları olduğunu ve saldırının ordu tarafından Sovyet dönemi jetleri ile gerçekleştirildiğini söyledi. Ama kurtulan bir kişi ile aşiret liderlerinin açıklamaları, bunun bir Amerikan saldırısı olduğunu ve kurbanların da Radda yakınlarındaki bir köyde yaşayan siviller olduğunu ortaya çıkardı. İngiliz The İndependent gazetesinin haberine göre, ABD'li yetkililer de, geçen hafta saldırının kendilerine ait bir insansız uçak tarafından düzenlendiğini ilk kez kabul etti.

Saldırıdan yaralı kurtulan tek kişi olan 27 yaşındaki Sultan Ahmed Muhammed, "Vücutları yanıyordu" diye anlatırken gördüklerini, "Bu nasıl olabildi? Hiçbirimiz El-Kaide değiliz" diye isyan ediyor.

Öte yandan, bu son olay Yemen yönetiminin Amerikan hava saldırılarında sivil ölümlerini gizlemek için nasıl çabaladığına dair ipuçları sunarken, bu çabaların, El Kaide'ye yönelik desteği artırdığı düşüncesini de pekiştiriyor.

Radda'daki saldırı sonrası başkanlık sarayının kapısına öldürülen yakınlarının bedenleriyle yürüyen halk, Yemenli yetkililerin 'militan' açıklamasına öfkeliydi. Bu öfke saldırıdan üç ay sonra o gün aslında ne olduğunun ortaya çıkmasını sağladı.

ABD hava saldırıları, Afganistan, Pakistan ve dünyanın diğer bölgelerinde çok sayıda sivili öldürmeye devam ederken, hükümetler saldırılara karşı, en azından kamuoyu önünde, tepki gösteriyor. Ama Yemen'de hükümet, genellikle halktan sivil kayıpları saklamaya çalışıyor. Saldırıların ordu jetleriyle düzenlendiği iddia ediliyor. Ta ki Obama yönetimi "biz yaptık" diyene kadar... Son olayda da Pentagon resmi olarak sessiz kalmayı tercih ederken, ismini açıklamayan bazı ABDli subaylar, gazetelere, kamyona bir ABD insansız uçağı tarafından ateş edildiğini açıkladı.

Bu yıl Yemen'de en az 38 ABD hava saldırısı olduğu belirtiliyor. Bu, 2009 yılından beri kayıtlara geçen en yüksek sayı..

Yemen'de bugün gerçekleştirilen iki ayrı İHA saldırısında beş kişi daha hayatını kaybetmişti.

 

dunyabulteni