Washington ve "Taliban" Arasında Yüz Yüze  Görüşmler Sürüyor

Washington ve "Taliban" Arasında Yüz Yüze Görüşmler Sürüyor

Yakın zamanda Afganistan'ı vuran yıkıcı depremden sonra donmuş Afgan rezervlerinin bir kısmını serbest bırakmak amacıyla Washington ve "Taliban" arasında Doha'da doğrudan görüşmeler yaplıyor

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Afgan hükümetine göre, bugün Perşembe günü, ABD ve "Taliban" hareketi, ülkeyi vuran ve en az 920 kişinin ölümüne neden olan yıkıcı bir depremin ardından Afganistan'ın donmuş rezervlerinin bir kısmını serbest bırakmak amacıyla Katar'da görüşmelerde bulunuyor .

Birleşmiş Milletler de daha önce Afganistan'ın yarısının gıda kıtlığı tehdidi altında olduğu konusunda uyarmıştı.

Beyaz Saray yaptığı açıklamada, fonların bölge sakinlerine yardım etmek için kullanılmasını sağlamanın yollarını bulmak için "acil olarak" çalıştığını söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Karen Jean-Pierre daha önce, "Bu fonları donmuş rezervlerden taşımak için çabalar devam ediyor" dedi.

Öte yandan Afganistan Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyelerinden biri, bu konunun hayata geçmesinin zaman alabileceğini doğruladı.

Merkez Bankası Üst Kurulu üyesi Şah Mehrabi AFP'ye verdiği demeçte, "müzakerelerin devam ettiğini" belirterek, "merkez bankasına rezerv transfer mekanizmasının ayrıntılarının henüz kesinleşmediğini" söyledi.

ABD , Ağustos 2021'de Afganistan'dan çekilmesinden bu yana Taliban ile ilk yüz yüze görüşmelerini gerçekleştirdi .

Washington daha önce deprem nedeniyle daha acil hale gelen "yardım çalışmalarına yaklaşık 55 milyon dolar katkıda bulunacağını" açıklamış ve Afganistan'da faaliyet gösteren kuruluşlara yardım yönlendirmişti.

Afganistan, çeşitli ülkelerin yurtdışında yatırılan varlıklarını dondurup yardımları kesmesi ve para biriminin çökmesi sonrasında ekonomik bir kriz yaşıyor.

Geçen Şubat ayında ABD Başkanı Joe Biden, Amerikan finans kurumlarına yatırılan 7 milyar dolarlık Afgan Merkez Bankası fonunu dondurdu ve yarısını 11 Eylül saldırılarının kurbanlarının ailelerinin talep ettiği tazminata tahsis edeceğini söyledi.