Washington Post: Amerika'nın Süper Gücü Sona Eriyor

Washington Post: Amerika'nın Süper Gücü Sona Eriyor

Washington Post Gazetesinde yer alan bir makalede, ‘ABD istihbarat yetkilileri, dünyadaki bazı kilit ülkelerin ABD'yi Çin ve Rusya'ya karşı destekleme konusunda isteksiz olduğuna inanıyor.' ifadelerine yer verildi.

Brezilya, Mısır, Hindistan ve Pakistan gibi ülkeler, Amerika'nın artık dünyanın tartışmasız süper gücü olmadığı bir dönemde bu ülkeye koşulsuz destek vermek istemiyor.

Yeni sızan gizli ABD istihbarat değerlendirmelerine göre, ABD Başkanı Joe Biden'ın küresel gündemi önemli zorluklarla karşı karşıyadır. Çünkü önde gelen gelişmekte olan ülkeler, bir tarafta ABD, diğer tarafta Rusya ve Çin arasındaki çıkmazın tırmanmasından kurtulmanın yollarını arıyor.

ABD istihbarat teşkilatlarına göre Rusya, Batı baskısını geri çevirme yeteneğini gösterdi. ABD'nin Avrupa ve Doğu Asya'daki kilit müttefikleri, Biden'ın Ukrayna'daki müdahaleci yaklaşımını desteklerken, Washington dünyanın başka yerlerinde destek kazanmaya karşı direnişle karşılaştı.

Sızan bir belgeye göre, Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Kahar Mart ayında, ülkesinin artık Çin ile ABD arasında bir orta yol sağlamaya çabalayamacağını ve Pakistan'ın geleceğinin Çin ile işbirliğine bağlı olduğunu savundu.

Pakistan Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif de Şubat ayında BM Genel Kurulu'nun Rusya karşıtı kararı hakkında danışmanlarından biriyle istişarelerde bulundu.

Söz konusu danışman da kendisine bu kararın desteklenmesinin Lahor ile Moskova arasında ticaret ve enerji alanında yürütülen müzakereleri olumsuz etkileyeceğini belirtmiş ve Pakistan sonunda bu karara oy vermeyi reddetmiştir.

Washington Post’ta yer alan makalenin devamında şu ifadeler yer aldı: ‘Hindistan da Washington ile Moskova arasında taraf tutmaktan kaçınıyor gibi görünüyor. Amerikan istihbaratına göre, Hindistan Başbakanı'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Ajit Doval, Yeni Delhi'nin uluslararası konularda Moskova'yı desteklemeye hazır olduğunu açıkladı.

Doval aynı zamanda, Hindistan'ın geçmişte aldığı ilkeli duruştan sapmayacağını ve BM Genel Kurulu'nda Rusya karşıtı kararları desteklemeyeceğini söylemiştir. (Ajanslar)