Umarov'un adamı Kadirov'un safına geçti

Umarov'un adamı Kadirov'un safına geçti

‘Kafkasya Emirliği’ lideri Doku Umarov’un Avrupa’da temsilciliğini yapmış Buhari Barayev, Kremlin güdümlü Çeçen başkan Ramzan Kadirov’un himayesine girdi.

Nedamet getiren Buhari Barayev, direnişçilere de kendisini örnek alarak silahları bırakmaya çağırdı. 2001'de öldürülen saha komutanı Arbi Barayev'in kardeşi ve 2002'de Moskova'da Dubrovka tiyatrosunda düzenlenen rehine eylemine karışmış Movsar Barayev'in oğlu Barayev dün gazetecilerin karşısına geçip neden direniş cephesini terk ettiğini anlattı.

Regnum'a göre direnişçilere "Sivil hayata dönün" diye seslenen Barayev şunları söyledi: "Bir yıl boyunca seçtiğim yolun doğru olduğuna inanarak Umarov'un Avrupa'da özel temsilciliğini yaptığımı, onun çıkarlarını orada savunduğumu itiraf ediyorum. Vatanımdan uzakta, burada meydana gelen geniş çaplı pozitif değişiklikleri dünya haber bültenlerinde gördüm. Özellikle bu sebepten ötürü daha önceden çok yanıldığım ve aklımın fanatik fikirlerle abluka altına alındığı sonucuna ulaştım. Bundan dolayı da şu anda Çeçenya Cumhuriyeti'nde olan yasal yönetime karşı durmanın bir anlamı olmadığını görüyorum. Ramzan Kadirov ve Çeçen yönetimi bu cumhuriyetin yeniden ayağa kalkması için ellerinden geleni yapıyor. Büyük ihtimalle Umarov'un 'şeriat mahkemesi' ölüm kararı alacak, ama bundan korkmuyorum. Önemli olan benim nihayetinde doğru kararı almış olmam ve önceden tuttuğum yolun insanlara, kan ve annelerin gözyaşları üzerinden acı getirdiğini anlamış olmam. Ben, halkım tarafından adları ilelebet lanetlenmiş olan insanların tarafında bulunmak istemiyorum. Sadece bu sebepten ötürü sizleri akıllıca karar almaya, silahı bırakmaya, terörizm ideolojisini takibe son vermeye, kanlarınızla ellerini ısıtan insanların sizinle oynamasına izin vermemeye çağırıyorum. Uzun yıllar süren karşı duruşun ardından sivil hayata dönme kararı, ilk bakışta düşüncesizlik gibi görülebilir, ama inanıyorum ki, akıl şüpheli fikirlerin üzerinde kalacaktır. Bu durum, çok akıllı olarak düşündüğüm, takip ettiği politikanın nihayetinde kendi halkını yok etmeye yönelik olduğunu anlayabileceğini düşündüğüm Ahmed Zakayev'i de ilgilendiriyor. Umuyorum ki, Ahmed Zakayev bunu anlayacak ve aşırılıkçıları doyuran Boris Berezovski ile ilişkilerinin tümünü kesecek ve ülkesinin yeniden diriltilişine aktif katkıda bulunmak için vatanına dönecek." Tevhid Haber

Kutsal savaş fikrinin bugünkü gerçekler ve Çeçenya'da meydana gelen olaylarla ilgisinin olmadığını savunan yok. Barayev şöyle devam etti: "Eğer size cihat gerekiyorsa, halkınızla birleşin ve sivil hayata başlayın. Bugünkü cihat, inşa etmek, yeniden canlandırmak, yeniden ayağa kaldırmaktır. Ve İslam'a karşı hareketin olmadığı, Avrupa'nın en güzel camisinin inşa edildiği Çeçenya Cumhuriyeti'nde savaşla cihattan söz edilemez. Siz benden deli değilsiniz ve inanıyorum ki beraberce halkımızın etrafında birleşeceğiz. Öldürmek, soymak ve teröre son. Movladi Udugov ve diğer aşırılıkçı liderlerinin bir an önce internetteki yalan propagandaya son vermesi ve henüz oturmamış genç akıllara yönelik etkide bulunma girişimlerini bırakmaları gerekiyor. Bu insanlar savaşmayan Müslümanları mürtet, münafık ve kafir olarak adlandırarak en düzensiz metotlarla gençlerin akıllarında terörizmi idealleştirmeye çalışıyorlar. Buna bağlı olarak iddia ediyorum ki, Movladi Udugov'dan daha hain ve dinsiz bir örnek bulmak mümkün değil. Ve eğer bugüne kadar onlar amaçları için beni kullandılarsa da, bugünden itibaren buna son vermeye karar verdim ve Avrupa'daki özel temsilcilik görevini bırakıyorum."

Ajans Kafkas