Türkiye'nin Suriye İle Normalleşme Adımları ABD'yi Rahatsız Etti

Türkiye'nin Suriye İle Normalleşme Adımları ABD'yi Rahatsız Etti

ABD’den Türkiye-Suriye normalleşmesine tepki: “Esad bir diktatör, ilişkileri iyileştiren ülkeleri desteklemiyoruz”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price dünkü basın toplantısında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, Moskova’da Rus ve Suriyeli mevkidaşlarıyla görüşmesini değerlendirdi.

“Desteklemiyoruz”

“Politikamız değişmedi” diyen Price, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı diktatör olarak nitelendirdi ve Türkiye dahil olmak üzere Şam ile ilişkileri normalleştiren ülkeleri desteklemediklerini açıkladı:

“Acımasız diktatör Beşar Esad’ı eski durumuna döndürmek için ilişkilerini iyileştiren veya destek veren ülkeleri desteklemiyoruz. Devletleri, Suriye halkına zulüm etmeye devam eden Esad rejiminin son 12 yıldaki korkunç insan hakları sicilini ve yıllardır acı çeken Suriye halkının insani yardıma erişimi engellemeye devam etmesini dikkate alma çağrısında bulunuyoruz.”

“Zamanı değil”

Suriye’de kalıcı bir çözüm için Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer müttefiklerle birlikte çalışmaya devam edeceklerini dile getiren Price, bir gazetecinin “Türkiye ile bu konuyu görüştünüz mü?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Tüm müttefiklerimize ve ortaklarımıza ilişkileri normalleştirmenin zamanı olmadığını, ilişkileri ilerletmenin zamanı olmadığını ve ülkelerin, Esad rejiminin neden olduğu korkunç insan hakları siciline dikkat etmesi gerektiğini açıkça belirttik.”

Brezilya dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bu konuya ilişkin konuşmuş ve ABD’nin Suriye ile normalleşme adımlarına karşı olduklarını fakat kendilerine herhangi bir bilgi gelmediğini ifade etmişti.

Çavuşoğlu, “ABD’den bize ‘Bunlarla neden görüşüyorsunuz ya da ne oluyor?’ diye herhangi bir şey gelmedi. Ama böyle bir normalleşmeye karşı olduklarını da anlıyoruz. Yıllardır izlenen politikaların bir neticeye varmadığını ABD’nin de görmesi lazım. Sonuçta bu iç savaşı durdurmak lazım. Bunun yolunun da muhalefetin hilafına olmayacağını söylüyoruz. Yani muhalefete rağmen bir normalleşme ya da görüşme olmaz. Zaten görüşmelerin amacı bu” diye konuşmuştu.

Medyascope