Tunus'ta Harketli Saatler

Tunus'ta Harketli Saatler

Tunus'ta Nahda Partisi lideri Gannuşi, güvenlik güçleri tarafından sorgulanmak üzere gözaltına alındı

Tunus güvenlik güçleri Pazartesi günü geç saatlerde Ennahda Partisi lideri Rached Ghannouchi'yi tutukladı ve sorgulanmak üzere başkent Tunus'taki bir Ulusal Muhafız binasına götürdü.

Nahda Partisi'nin üst düzey yetkilisi ve eski Dışişleri Bakanı Refik Abdessalem Facebook'ta yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin Gannuşi'nin evine baskın düzenlediğini ve onu Tunus'un kuzeyindeki El-Aouina Ulusal Muhafız üssüne götürdüğünü söyledi.

Tunuslu yetkililer tutuklama hakkında henüz yorum yapmadı.

21 Şubat'ta Ghannouchi, güvenlik güçlerine karşı kışkırtma suçlamalarına yanıt vermek için Tunus'taki Terörle Mücadele Yargı Kutbu huzuruna çıktı, ancak ifadesini verdikten sonra serbest bırakıldı.

Eski bir parlamento sözcüsü olan Ghannouchi daha önce yaptığı açıklamada, kendisine yöneltilen suçlamaların "herhangi bir gerçek kanıttan yoksun olduğunu" ve kamuoyunun dikkatini Tunus'un gerçek sorunlarından başka yöne çekmeye çalıştığını söylemişti.

11 Şubat'tan bu yana Tunuslu yetkililer, Başkan Kais Saied'i eleştirenleri devlet güvenliğine karşı bir komplonun parçası olmakla suçlayarak geniş çaplı bir tutuklama kampanyası başlattı.

Tunus, Saied'in hükümeti devirdiği ve parlamentoyu dağıttığı 2021'den bu yana derin bir siyasi krizin sancıları içinde.

Geçen Temmuz ayında Saied, yeni bir anayasa taslağı hazırlamak için bir referandum düzenledi ve ardından geçen Aralık ayında parlamento seçimleri yapıldı.

Tunus lideri, aldığı önlemlerin ülkeyi "kurtarma" amaçlı olduğunda ısrar ederken, eleştirmenler onu darbe planlamakla suçladı.