Times of India: ABD'nin Hindistan'a Baskı Yapıyor

Times of India: ABD'nin Hindistan'a Baskı Yapıyor

"Times of India" gazetesi, "Amerika Birleşik Devletleri, Rusya'dan petrol ve diğer malların satın alınması için bir mekanizma kurması için Hindistan'a baskı yaptığını" bildirdi.

"Times of India" gazetesi, kaynakların aktardığına göre, "Amerikan baskısı, Hindistan'daki mali makamların, Rusya'dan ulusal para birimleriyle ödeme yaparak petrol ve diğer emtia alımına yönelik bir mekanizmanın geliştirilmesiyle ilgili danışmalarını durdurdu."

Gazete, "Hindistan Rezerv Bankası, Merkez Bankası ve Devlet Mali Hizmetler Bakanlığı, Hint-Rus ticaretinin ulusal para birimlerinde karşılıklı anlaşmalara geçişi konusunda istişarelerde bulundu" dedi.

Kaynaklara göre, "Moskova, Sberbank'ın iki bankası ve Dış Ticaret Bankası'nın Rusya tarafından Hindistan ile ticarette ödeme yapacaklarını zaten belirlerken, Yeni Delhi henüz bu tür anlaşmalara katılacak herhangi bir Hint bankası belirlemedi."

Hindistan'ın Rusya Federasyonu'na ihracatının temelini oluşturan ilaç, gıda, çay ve kahve gibi Batı yaptırımlarına tabi olmayan malların Rusya ile ticaretine ilişkin Hindistan'da bakanlıklar arası istişarelerin sürdüğünü de sözlerine ekledi. Bu ürünlerin Rusya'ya tedariği artık büyük ilgi görüyor.

Gazetenin kaynakları, "Washington, Hindistan'ın Birleşmiş Milletler'deki Rus karşıtı kararı desteklemeyi reddetmesinden ve Yeni Delhi'nin Hint şirketlerinin Rus petrolü satın almasına izin vermesinden memnun değil" dedi

Ve "Times of India" bu konuda "Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un bu hafta Hindistan'a giderek Rus mallarının en büyük alıcılarından birini ziyaret edeceğini" doğruladı.

Gazete "İki ülke, Batı'nın Rus bankalarına uyguladığı yaptırımların kesintiye uğrattığı ticari ödemeleri kolaylaştırmayı tartışabilir" dedi ve "gelecek Cuma günü Hindistan'ın başkentinde görüşmelerde bulunabileceklerini" kaydetti.

Hindistan Petrol ve Doğal Gaz Bakanı Hardeep Singh Puri bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, "Yeni Delhi, Moskova'nın Ukrayna'daki mevcut krizin ortasında ruble ve rupi ödemeleri yoluyla düşük tarifelerle ham petrol satma önerisini inceliyor" dedi ve