Taliban İle Rusya Anlaşma İmzaladı

Taliban İle Rusya Anlaşma İmzaladı

Kabil'e petrol, gaz ve buğday tedarik etmek için Afgan-Rus anlaşması imzalandı

Afganistan Ticaret ve Sanayi Bakan Vekili Nureddin Azizi, "Reuters" e göre, hükümetinin Rusya ile Afganistan'a benzin, motorin, gaz ve buğday tedarik etmek için geçici bir anlaşma imzaladığını duyurdu.


Azizi, bakanlığının ticaret ortaklarını çeşitlendirmek için çalıştığını ve Rusya'nın Taliban yönetimine ortalama küresel emtia fiyatlarında indirim teklif ettiğini söyledi.

Azizi, anlaşmanın Rusya'ya yılda yaklaşık bir milyon ton benzin, bir milyon ton motorin, 500.000 ton sıvılaştırılmış petrol gazı ve iki milyon ton buğday tedarikini kapsadığını da sözlerine ekledi.

Azizi, anlaşmanın belirsiz bir deneme süresi için devam edeceğini, ardından iki tarafın anlaşmadan memnun kalmaları halinde uzun vadeli bir anlaşma imzalamasının beklendiğini belirtti.

Azizi Fiyatlar veya ödeme yöntemleri hakkında ayrıntı vermeyi reddetti, ancak Rusya'nın Afganistan'a karayolu ve demiryolu ile teslim edilecek mallarda küresel pazarlara indirim yapmayı kabul ettiğini söyledi.

Anlaşma, Azizi'nin geçen ay başkenti ziyaret etmesinin ardından bir Afgan teknik ekibinin Moskova'da haftalarca tartışmalarda bulunmasının ardından tamamlandı.

Rusya, Taliban hükümetini resmen tanımıyor, ancak Moskova, hareketin Kabil'de iktidara gelmesinden önceki dönemde hareketin liderlerini ağırladı ve büyükelçiliği Afgan başkentinde açık kalan birkaç kişiden biri.

ABD güçlerinin geri çekilmesiyle Kabil'in kontrolünü ele geçirmeden önce yirmi yıl boyunca Batılı güçlere ve onların yerel Afgan müttefiklerine karşı savaşan grubu hiçbir ülke resmi olarak tanımıyor.