Suudi Arabistan ve BAE 'den Avrupa'ya Suriye Baskısı

Suudi Arabistan ve BAE 'den Avrupa'ya Suriye Baskısı

Bloomberg gazetesi, Suudi Arabistan ve BAE'nin Avrupa'daki müttefiklerine Suriye hükümeti ile diplomatik ilişkileri yeniden kurmaları için baskı yaptığına dair bilgi sahibi kaynakları ortaya koyuyor.

Bilgili kaynaklar Bloomberg gazetesinden alıntı yaparak, Suudi Arabistan ve BAE'nin Avrupa'daki müttefiklerine Suriye hükümeti ile diplomatik ilişkileri yeniden kurmaları ve yaptırımları hafifletmeleri için baskı yaptığını söyledi.

Kaynaklar, Suudi ve BAE'li yetkililerin birkaç aydır AB'deki mevkidaşlarına çeşitli düzeylerde baskı uyguladığını söyledi.

Yetkililere göre, "Suriye ekonomisini canlandırmaya yardımcı olmak için yaptırımlar hafifletilmedikçe, Suriye'deki savaşı sona erdirmek için diplomatik adımlar beyhudedir."

Yetkililer ayrıca, ekonomik toparlanmanın milyonlarca Suriyeli mülteciyi anavatanlarına çekebileceğini ve Lübnan ve Ürdün gibi komşu ülkeler üzerindeki baskıyı azaltabileceğini de sözlerine ekledi.

Avrupa Birliği dış politika sorumlusu Josep Borrell, "Avrupa ülkeleri Suriye, Arap ülkeleri ve Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesini desteklemiyor" dedi.

Son açıklamalarında, "Avrupa Birliği'ndeki mevcut koşullar, Suriye'ye yönelik politikalarını değiştirmeye elverişli değil" dedi. Avrupa Birliği'nin geçtiğimiz ay Suriye'de 25 kişi ve 8 kuruluşa yeni ekonomik yaptırımlar uyguladığı gibi, Suriye'ye yaptırım uygulamaya devam etmesi dikkat çekicidir.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, bu yaptırımların "Suriyelilerin yaşamları için ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini" değerlendirdi.

Bu yılın Mayıs ayı başlarında Arap Birliği'ndeki yerini yeniden kazanan Suriye , daha sonra 19 Mayıs'ta Suudi başkenti Riyad'da düzenlenen Arap Zirvesi'ne katıldı.

KAYNAK:TEVHİDHABER