"Suudi Arabistan Toplu infazlardan Sorumlu Tutulmalı"

"Suudi Arabistan Toplu infazlardan Sorumlu Tutulmalı"

TAHRAN, 14 Mart (MNA) – İran Yargı İnsan Hakları Konseyi Sekreteri Kazem Gharibabadi, Suudi Arabistan'ın bir günde infaz edilen 81 kişinin adil yargılanıp yargılanmadığını netleştirmesi gerektiğini söyledi.

Kazem Gharibabadi, Suudi Arabistan'da 81 muhalif ve diğer hükümlünün idamına tepki gösterdi ve Cumartesi günü toplu infazlara karşı sessiz kalan batılı hükümeti kınadı.

İranlı üst düzey yargı yetkilisi Pazartesi günü İran basınına verdiği demeçte, Suudi Arabistan'ın öncelikle bu kişilerin hangi yargı sistemi ve yargı sürecinde yargılandığını ve bir günde 81 infazın nasıl gerçekleştirilebileceğini netleştirmesi gerektiğini söyledi.

İdam edilenlerin listesine bakıldığında Suudi yargısına göre hüküm giyenlerin olduğunu ancak farklı ideoloji ve inançları nedeniyle idam edilenlerin de olduğunu ifade etti.

Gharibabadi, bu toplu infazların hem diğer ülkeler hem de uluslararası insan hakları organları tarafından kınanması gerektiğini ve Suudi Arabistan'ın bu davranışlarından sorumlu tutulması gerektiğini söyledi.

Ayrıca Suudi hükümetinin bu 81 kişinin hangi suçlardan ölüm cezasına çarptırılacağını netleştirmesi gerektiğini söyledi.