Suudi Arabistan Arabulucu Oldu

Suudi Arabistan Arabulucu Oldu

Sudan ordusu: Kalıcı bir ateşkes sağlamak isteyen ABD-Suudi arabuluculuğunu kabul ettik

Pazartesi günü, Sudan ordusu ülkede kalıcı bir ateşkes arayan ABD-Suudi arabuluculuğunu kabul ettiğini duyurdu.

Ordu sözcüsü Tuğgeneral Nebil Abdullah, Al-Hadath Al-Youm kanalındaki "Hz. Rapid Support) isyancılar, ne hakkında konuşabileceğimizi tartışmaya gidiyor."

Arabuluculuğun "kalıcı bir ateşkese yol açan geçici bir ateşkese ulaşmayı amaçladığına" dikkat çekti.

Abdullah, ordunun bu arabuluculuğu "insani konulara odaklandıkları için bu ülkelere duydukları saygı nedeniyle" kabul ettiğini doğruladı.

Müzakereler hakkında konuşmaya gelince, ordu sözcüsü, Sudan'da olup bitenleri bir "isyan"dan başka bir şey olarak görmediklerini belirterek, müzakere belirtileri olmadığı için bunun erken olduğunu doğruladı.

Sudan'da 24 Nisan'dan bu yana geçici bir ateşkes yürürlükte ve Pazar günü 72 saat uzatıldı, ancak çatışmanın iki tarafının sorumluluk değiş tokuşu yaptığı ihlallere tanık oluyor.

15 Nisan'dan bu yana Sudan eyaletleri, Abdel Fattah al-Burhan liderliğindeki ordu ile Muhammed Hamdan Dagalo "Hamidti" liderliğindeki Hızlı Destek Kuvvetleri arasında, iki tarafın sorumlu olmakla suçlandığı büyük çaplı çatışmalara tanık oldu.

Suudi Arabistan, Mısır ve diğer bölgesel ve uluslararası taraflar yatıştırıcı roller oynuyor, tırmanışı durduruyor ve çatışmanın taraflarıyla temaslar kurarak diyaloğa geri dönüyor.