Suriyeli Diplomat  Esad ve Erdoğan  Görüşmesinin Şartını Açıkladı

Suriyeli Diplomat Esad ve Erdoğan Görüşmesinin Şartını Açıkladı

Suriyeli üst düzey bir diplomat, Suriyeli yetkililer ile Türkiye'nin görüşmesinin ancak Şam'ın şartlarının yerine getirilmesi halinde mümkün olacağını açıkladı.

Ankara Büyükelçisi Nidal Kabalan gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kabalan Erdoğan ve Esad görüşmesiyle ilgili olarak şunları söyledi: ‘Suriye için en önemli konu sahada ne olup bittiğidir. Top artık Türkiye'de ve asıl kararı başta Erdoğan olmak üzere Türk hükümeti vermeli. Türkiye, Suriye topraklarından çekilmeli ve Suriye'nin kuzey ve kuzeybatısındaki işgaline son vermelidir. Bu Suriye'nin müzakereye açık olmayan bir şartıdır.

Bugüne kadar Suriye ile Türkiye arasındaki uzlaşma sürecinde ciddi bir ilerleme kaydedilmedi. Bu nedenle, uzlaşmanın yol haritasına ilişkin Rus tarafının açıklamaları genellikle teorik bir çerçeve olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca Türkiye tarafı, Suriye'nin işgal altındaki bölgelerinden çekilme de dahil olmak üzere, Suriye'nin taleplerine yönelik taahhütlerini garanti altına almak için pratik adımlar atmadığı sürece müzakerelere başlamak mümkün değil.’

Türkiye’nin yeni kabinesiyle ilgili olarak da bu konuyu ülkenin iç meselesi olarak değerlendirdi ancak şunun altını çizdi: ‘Hakan Fidan'ın Türkiye Dışişleri Bakanı olarak atanması, özellikle Suriye-Türkiye ilişkilerinde gelecekte karar almayı kolaylaştıracak olumlu bir adım olabilir.’ (Ajanslar)