Sudan'da Son Gelişmeler

Sudan'da Son Gelişmeler

Sudan'daki Hızlı Destek Güçleri, insani ateşkesi 72 saat uzatmak için anlaşmaya vardıklarını duyurdu

Bugün Cuma günü, Sudan'daki Hızlı Destek Güçleri, "ABD-Suudi arabuluculuğuna yanıt olarak" insani ateşkesi 72 saat uzatma konusunda anlaştıklarını duyurdu.

Açıklamada, "Bu müdahale, insani yardım koridorlarını açmak, vatandaşların ve bölge sakinlerinin hareketlerini kolaylaştırmak, ihtiyaçlarını giderip güvenli bölgelere ulaşmalarını sağlamak amacıyla geldi." denildi.

Öte yandan Sudan Silahlı Kuvvetleri Perşembe akşamı, "Başkent bölgesinin bazı bölümleri ve eyaletteki El-Obeid şehri dışında, Sudan ve tüm şehirler ve askeri bölgelerdeki operasyonel durumun istikrarlı ve sakin olduğunu doğruladı.

Sudan güçleri yaptığı açıklamada, "Hızlı Destek Güçlerini Perşembe sabahından bu yana ilan edilen ateşkesi Bahri askeri bölgesine saldırarak ihlal etmeye devam etmekle" suçlayarak, "yenildiklerini ve ağır kayıplar verdiklerini" kaydetti.

Açıklamada, "Hızlı Destek Güçleri, Hartum'daki merkezi başkent bölgesinin liderliğine saldırı girişiminde bulunmuş ve güçlerimiz bunu başarıyla karşılamıştır. Şu anda güçlerimizin tamamı kontrol etmektedir." denildi

Sudan ordusu, "Hızlı Destek Güçlerini, Merkez Tıbbi Malzeme Kurumu'nun çalışmalarını aksatmanın yanı sıra bankaları ve dükkanları yağmalayarak, Omdurman'daki doğum hastanesine el koyarak, hastaları sınır dışı ederek ve burayı askeri bir bölgeye çevirerek terör uygulamalarını sürdürmekle" suçladı.

Açıklamada, "İsyancılara devlete karşı isyanda ısrar etmeyi bırakmaları ve en yakın komuta veya askeri birliğe rapor vererek başkomutanlık affından yararlanmaları çağrısını yineliyoruz" vurgusu yapıldı.

Sudan ordusunun komutanı Abdel Fattah Al-Burhan ve Hızlı Destek Kuvvetleri komutanı Muhammed Hamdan Dagalo, geçen Salı günü Sudan'da 7 günlük yeni bir ateşkes konusunda anlaştılar .

Güney Sudan Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Salva Kiir'in hem Al-Burhan hem de Hamidti ile telefon görüşmeleri yaptığını ve bu görüşmede iki savaşan tarafın aralarında yeni bir ateşkes konusunda prensipte anlaştığını bildirdi.

Bu, Sudan'daki en tehlikeli ihtilafın üçüncü haftasına hiçbir yakın çözüm belirtisi göstermeden girdiği bir zamana denk geliyor.

Ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasında süregelen çatışmalar, birçok ülkeyi kara, deniz ve hava yoluyla vatandaşlarını veya diplomatik misyon üyelerini tahliye etme çabalarını yoğunlaştırmaya sevk etti.

Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre 15 Nisan'dan bu yana devam eden çatışmalarda yardım çalışanları da dahil olmak üzere yüzlerce kişi öldü, binlerce kişi yaralandı ve on binlerce kişi çatışma bölgelerinden diğer devletlere veya Çad ve Mısır'a doğru kaçmaya başladı.

Kaynak: TEVHİDHABER