Sudan'da Son Gelişmeler

Sudan'da Son Gelişmeler

Sudanlı savaşan taraflar, başlangıçta Ramazan Bayramı tatili sırasında ateşkes konusunda anlaştılar.

Sudanlı milliyetçi gruplar, Ramazan Bayramı münasebetiyle Sudanlı savaşan tarafların 72 saatlik ateşkes için ilk anlaşmalarını duyurdular.

Al-Mayadeen haber kanalına dayandırılan ISNA'nın haberine göre Sudanlı milliyetçi gruplar, Ramazan Bayramı tatilinde ordu komutanlığı ve çevik kuvvet komutanlıkları ile temasa geçtiklerini ve başlangıçta ateşkes konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Bu gruplar, kapsamlı bir ateşkes için kapsamlı bir plan sunacaklarını ve farklılıkları çözmek için görüşmeler yapacaklarını açıkladılar.

Kaynaklara göre, Sudan'ın Hamidti olarak bilinen Muhammed Hamdan Daghlo liderliğindeki hızlı müdahale kuvvetlerinin komutanlığı, bu sabah (Cuma) 72 saatlik insani ateşkes konusunda anlaştı. Bu ateşkesin amacı, sivillerin tahliyesi için insan geçişleri oluşturmaktır.

Çevik Kuvvet Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bu eylem, ülkede istikrar ve güvenliğin sağlanması ve Sudan halkının özgürlük, adalet, demokrasiye ilişkin meşru taleplerinin gerçekleştirilmesine bağlılığın vurgulanması amacını taşımaktadır" denildi.

Acil Müdahale Kuvvetleri Komutanlığı, Sudan'ın tüm silahlı kuvvetlerinden halkın isteklerini dikkate almalarını istedi.

Bu emir, bazı subay ve askerlerin evlerine dönerek silahlarını bıraktıklarını duyurdu.

Daha önce BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Afrika Birliği, Arap Birliği ve diğer bölgesel kurumların yetkilileriyle sanal bir toplantıda Sudan'daki çatışan taraflardan Ramazan Bayramı'nda insani ateşkese bağlı kalmalarını istedi.

Guterres, Sudan ordusunun komutanı ve yönetim kurulu başkanı Abdul Fattah al-Barhan'ı da telefonla aradı.

Bu bağlamda Al Jazeera ile yaptığı bir röportajda Al-Barhan, Hamidti ile herhangi bir doğrudan müzakereyi yalanladı ve şunları söyledi: Hamidti'nin Sudan'da iktidarı ele geçirme hırsları bu çatışmanın ana nedenidir.

Geçen Cumartesi gününden bu yana Sudan, Muhammed Hamdan Daghlo liderliğindeki hızlı mukabele güçleri ile Abdul Fattah al-Barhan liderliğindeki Sudan ordusu güçleri arasında şiddetli çatışmalara ve karşılıklı suçlamalara tanık oluyor ve çok sayıda kısa süreli ateşkes ilan edilmesine rağmen çatışmalar devam ediyor.