Sudan'da  Ortalık Karıştı

Sudan'da Ortalık Karıştı

Sudan: Ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasındaki çatışmalar Hartum'da şiddetleniyor ve diğer şehirlere yayılıyor

Fransız Basın Ajansı bugün Cumartesi günü Sudan'ın başkenti Hartum'da patlamalar ve silah sesleri duyulduğunu bildirdi.

Ajans görgü tanıklarının aktardığına göre, başkent Hartum'un güneyinde Hızlı Destek Güçlerinin konuşlandığı bir üssün yakınında çatışmalar çıktığını ve silah sesleri duyulduğunu aktardı.

Sudanlı yerel internet siteleri, Hartum'un farklı bölgelerinde, Marawi havaalanı çevresinde ve Nil Caddesi'nde Hızlı Destek Güçleri ile ordu arasında çatışma çıktığını bildirdi.

"Hızlı Destek Güçleri" yaptığı açıklamada, Cumhuriyet Sarayı, misafirhane, Hartum, Meroe, Al-Obeid havaalanları ve Sudan eyaletlerindeki yerleri kontrol ettiklerini duyurdu. Kaynaklar Al-Mayadin'e, "Sudan ordusu, Hartum havaalanı üzerinde Hızlı Destek Güçlerine ait bir gücün kontrolünü doğrulamadı" dedi.

Hızlı Destek Güçleri yaptığı açıklamada Sudan ordusunu Hartum'daki üslerinden birine saldırmakla suçladı.

"Hızlı Destek" yaptığı açıklamada, "bu Cumartesi sabahı, silahlı kuvvetlerin büyük bir gücünün Hartum'daki Soba kamp alanlarındaki karargahına girmesine şaşırdığını" söyledi.

Açıklamada, "Ordu güçleri karargâhı kuşattı, ardından her türlü ağır ve hafif silahlarla saldırı düzenledi."

Ayrı bir açıklamada, "Hızlı Destek Güçleri" "Maravi havaalanı ve üssünün kontrolünü" ilan etti ve "silahlı kuvvetlerin aynı anda Hartum, Marawi ve diğer şehirlerdeki Hızlı Destek Kuvvetlerinin bölgelerine ve karargahlarına saldırdığını" kaydetti.

Aynı şekilde "AFP" ajansı, "Hızlı Destek Güçlerinin Hartum Havalimanı'nı kontrol altına aldıklarını açıkladığını" bildirdi.

SUDAN'DA NELER OLUYOR?
Sudan'da tansiyonun tırmanması, ordu ile HDK arasında "askeri güvenlik reformu" konusunda yaşanan bir dizi anlaşmazlığın ardından geldi.

HDK’nin tamamen orduya entegrasyonuyla tek ve milli bir ordu kurulması ve ordunun da ticari ve siyasi faaliyetleri bırakıp kışlaya çekilmesi gibi maddeleri kapsayan güvenlik reformu, 2021’den bu yana süren yönetim krizi ve asker-sivil anlaşmazlığını çözmek için 5 Aralık 2022’de imzalanan çerçeve anlaşmanın en önemli maddeleri arasında yer alıyor.

Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, HDK'nin mevcut yapısının değiştirilerek orduya katılması konusunda ısrarla açıklamalar yaparken HDK Komutanı Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu da entegrasyona karşı çıkmadıklarını ancak bunun tamamen sivil bir yönetimin çatısı altında gerçekleşmesini istediklerini ifade ediyor.

Kaynak: TEVHİDHABER- AJANSLAR