İbrahim Karagül

İbrahim Karagül

Somali, 'merhamet çağrısı' ve TVNET..

Somali ve çevresindeki açlık salgınına dair duyarlılığımız tahmin ettiğimizin de ötesine geçti. Birleşmiş Milletler'in uyarısı, milyonlarca çocuğun ölümle yüz yüze olması üzerine TVNET olarak bir kampanya başlattık. Türkiye'de medya durumu yeni yeni fark etmeye başladığında biz çalışmalarımızı başlatmış, yayınlarımızı kampanyaya göre çeşitlendirmiştik.

Ramazan ayında "Anadolu Hilali" ve "Afrika Hilali" yayınlarıyla, "Anadolu'dan Afrika'ya yardım köprüsü" sloganlarıyla iftar saatlerinde hem Anadolu'dan hem Afrika'dan, Somalili mültecilerin kamplarından günlük yayınlarla merhamet çağrısı yaptık.

Hemen her haber bülteninde bölgeden haberlere ağırlık verdik, veriyoruz. Türkiye kamuoyunu duyarlılığa çağırdık, adeta seferberlik başlattık. Dikkatle hazırladığımız Ramazan programlarını bu seferberliği göz önüne alarak belirledik.

Şimdi, Türkiye'de bütün medya kurumları, iletişim araçları, devlet birimleri, çok geniş alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, yardım organizasyonları müthiş bir yardım yarışı içinde. Bu elbette gurur verici, göz yaşartıcı.

Anadolu insanının gönüllerinin oradaki açlarla/fakirlerle olması, kalplerinin onlarla atması, hiçbir siyasi ya da başka bir çıkar, hesap gözetmeksizin merhamet yarışı içine girmemiz gerçekten etkileyici.

Şimdi bütün Türkiye bu seferberliğin içinde, elinden geleni yapıyor. Kurumlar iftar davetlerini iptal edip oraya gönderiyor, yardım kuruluşları yoğun organizasyon ve dağıtım yapıyor, medya ilgisini o tarafta yoğunlaştırdı. Artık her gazetede Somali özel sayfası, her televizyonda bölgeye yönelik yayınlar yapılıyor.

Bu ülkenin Cumhurbaşkanı, Başbakanı, bakanları, Diyanet'i, Kızılay'ı ve insani yardım kuruluşları bu yoğunlukta aynı amaca yönelmişse bu iş başarılacak demektir. Ancak Türkiye'deki kampanyanın sesinin Somali'de, Kenya'daki kamplarda da aynı yükseklikte duyulması lazım. Bu özveri, yardım yarışı olmaktan çıkıp bir tür etkinlik yarışına, göze girme yarışına, iltifat alma yarışına dönüşmemeli.

TVNET ve Yeni Şafak olarak, yardım seferberliğinde en önde olmaya devam edeceğiz. Bu merhamet hareketinin başka bir şeye dönüşmemesi için, amacından sapmaması için de sorgulayıcı olacağız. Türkiye'de bunca kampanya yapıp da oralarda hiç olmayanlar olursa uyaracağız.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ziyaretiyle Türkiye'nin konuya hassasiyeti çok daha artacak. Bir çokları bundan fazlasıyla etkilenecek. Ama lütfen çabaya iyi niyet ve merhamet dışında hiçbir şey karıştırmayalım. Hep birlikte, Türkiye olarak bu işi başarabiliriz, başarmalıyız da. Bir ülkenin, bir halkın durumunu değiştirebiliriz, onları bu sefaletten kurtarabiliriz. Buna gücümüz yeter.

Türkiye olarak, Somali özel bir yere konulmalı. İstikrarsızlığın sona erdirilmesi için siyasi girişimler yürütülmeli ve istikrar sağlanmalı. Türkiye bunun öncüsü olmalı. Ekonomik çöküşün önüne geçmek için ekonomik tedbirler alınmalı, yatırım alanları keşfedilmeli. Somali doğalgaz zengini bir ülke mesela. İstikrar sağlandığında bu ülkenin kalkındırılması için özel projeler geliştirilmeli.

Ben Türkiye'nin bunun öncülüğünü yapabileceğini, Somali'yi bir model olarak yeniden inşa edebileceğini düşünüyorum. Türkiye'nin bunu başaracak gücü var. Kalıcı bir ilişki ve yakınlık tesis edilmeli. Bu ülke, uluslararası şirketlerin esaretinden kurtarılmalı, istismar alanı olmaktın çıkarılmalı. Belki Somali Türkiye'nin ilk büyük projesi olabilir.

TVNET ve Yeni Şafak olarak, kampanyanın en ön sırasında koşmaya devam edeceğiz. Gelin hep birlikte "bir ülke kurtaralım", Afrika'da sağlam bir kale inşa edelim, bereket dağıtalım...


yenişafak

Bu yazı toplam 943 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar