Siyonist İsrail'de Sular Durulmuyor! İşgalciler Sokaklara Döküldü

Siyonist İsrail'de Sular Durulmuyor! İşgalciler Sokaklara Döküldü

Siyonistler üst üste 31. haftadır yargı düzenlemesini protesto etmeye devam ediyor

Siyonist İsrailli protestocular, koalisyon hükümetinin yargı düzenlemesini protesto etmek için Cumartesi günü yeniden sokaklara döküldü .

Aşırı sağcı koalisyon hükümetinin yargı düzenlemesine ve Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki muhafazakar politikalarına karşı her Cumartesi kitlesel protestolar düzenleyen göstericiler, protestoların üst üste 31. haftasında sokaklardaydı.

Tel Aviv, Batı Kudüs, Hayfa, Beersheba, Herzliya ve Rehovot'taki gösterilere on binlerce kişi katıldı.

Her zamanki gibi en önemli gösteri, protestocuların Kaplan Caddesi'ndeki Hükümet Konağı önünde toplanarak yönetmeliği eleştiren konuşmalar yaptığı Tel Aviv'de gerçekleşti.

Protesto liderleri, Netanyahu'yu hukukun üstünlüğünü baltalamaya çalışmakla ve potansiyel olarak bir anayasal krize neden olmakla suçladı.

İsrail bayrakları taşıyan göstericiler, demokrasi lehine sloganlar attılar ve ritim oluşturmak için davul, düdük ve havalı korna kullandılar.

Kaplan Caddesi'nde her hafta ana sloganı olan büyük bir pankart açılıyor. Bu haftaki pankartta Netanyahu'nun silueti ve üzerinde "%100 yalan" yazıyordu.

Tel Aviv'de meydana gelen silahlı saldırıya rağmen gösteriler devam etti.

Montefiore Caddesi'ndeki protesto alanından çok uzakta olmayan bir saldırı, bir güvenlik görevlisinin ve bir Filistinli saldırganın ölümüyle sonuçlandı.

Polis ve protesto liderleri, silahlı saldırıya rağmen protestoların güvenli bir şekilde devam edeceğini duyurdu.

Protestocular, Tel Aviv'e ek olarak, Netanyahu'nun Batı Kudüs'teki Azza Caddesi'ndeki konutunun önünde de toplandılar ve burada göstericiler, Netanyahu'ya atıfta bulunan "Onun yüzünden her şey yanıyor" yazan bir pankart açtılar.

Muhalefet Leladers da ülkenin çeşitli yerlerinde katıld

İsrail'de yargı reformu

Adalet Bakanı Yariv Levin, Yargıtay'ın yetkilerinin sınırlandırılması ve yargı atamalarında hükümete söz hakkı verilmesi gibi değişiklikleri içeren yargı reformunu 5 Ocak'ta duyurdu.

Netanyahu, 27 Mart'ta kitlesel protestoların ve ülke çapında grevlerin artmasına neden olan reformu ertelediğini duyurdu, ancak hükümetinin Mayıs ayı sonlarında 2023-2024 bütçesinin onaylanmasının ardından reformu yeniden gündeme alacağını da söyledi.

Muhalefetle müzakerelerde yaşanan bir çıkmazın ardından, hükümet yakın zamanda reform sürecini yeniden başlattı.

Yargı reformunun bir parçası olarak hükümet, Yüksek Mahkeme'nin hükümet üzerindeki denetimini ortadan kaldıran bir yasa tasarısının 24 Temmuz'da ikinci ve üçüncü oylama için Knesset'e veya parlamentoya getirileceğini duyurdu.

Reforma karşı çıkan savaş pilotları, denizaltı subayları ve diğer seçkin birimler de dahil olmak üzere binlerce İsrailli, gönüllü yedek hizmetten istifa etmeye karar verdi.

İsrail basını, Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın yedek askerlerden gelen tepkiler üzerine Yüksek Mahkeme'nin hükümet üzerindeki denetimini kaldıran yasa tasarısını ertelemek için çalıştığını bildirdi.

İsrail siyasetinde, ordusunda, güvenliğinde, ekonomisinde ve yargısında çok sayıda önde gelen isim, reform planlarına karşı olduklarını açıkça ifade ettiler.

Netanyahu hükümetinin yargı reformu gündemine karşı hareket yedi aydır gösteriler düzenliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı