Siyonist Bakan, Suudi Arabistan ile Normalleşme Anlaşması için Tarih Verdi

Siyonist Bakan, Suudi Arabistan ile Normalleşme Anlaşması için Tarih Verdi

İsrailli Bakan: Suudi Arabistan ile normalleşme anlaşması 2024 başlarında tamamlanabilir

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, İsrail ile Suudi Arabistan Krallığı arasında diplomatik ilişkiler kurulması konusundaki iyimserliğini dile getirerek bunun mümkün olduğunu ve 2024'ün başlarında gerçekleşebileceğini söyledi.

Perşembe günü İsrail Ordu Radyosu'na verdiği röportajda Cohen şunları söyledi: "Hala aşılması gereken farklılıklar var. Zaman alacak ama biz ilerliyoruz." 2024'te bu farklılıkları bitireceğimize ve normalleşme anlaşmasının uygulamaya konulacağına eminim."

Bakan Cohen'in sözleri, çarşamba akşamı iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin "her geçen gün" yaklaştığını doğrulayan Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın sözlerini doğruladı.

İsrail'in, Riyad'ın kendi topraklarında uranyum zenginleştirmesine izin verecek olan anlaşmadaki sivil nükleer meselesine ilişkin korkusuyla ilgili olarak Cohen, aceleci bir karar verilmeden önce dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Cohen Bu büyüklükte bir anlaşma birçok detayı içeriyor ama önceliğimiz İsrail'in güvenliği. Güvenliğimizin tam garantisiyle barış istiyoruz."

Eli Cohen, böyle bir anlaşmanın Abraham Anlaşmalarının bile ötesine geçen büyük ve tarihi bir adım olacağına dikkat çekti.

Ona göre potansiyel İsrail-Suudi anlaşması "Yahudi halkı ile İslam dünyası arasındaki uzlaşmayı simgeleyecek."

Bakan ayrıca, bu anlaşmanın ardından diğer İslam ülkelerinin de aynı yolu izleyeceğine, bunun Arap ve İslam dünyasının İsrail'le ilişkilerini güçlendireceğine güvendiğini ifade etti. "Bu daha güvenli bir dünyaya giden yolu açacak" diye bitirdi.