Silahşör: Sinema Hakka Hizmet Etmelidir

Silahşör: Sinema Hakka Hizmet Etmelidir

Hz. Yusuf dizi filminin yönetmeni Faracullah Silahşor :Sinema Hakk'a hizmet etmelidir!

Hz. Yusuf dizisi Dünya ve Türk televizyonlarında gösterildiğinde çok kişinin hayalinin ötesinde bir yapımın gerçekleştiği görülmüştü.

Üç sezon olarak çekilen ve 45 bölüm olarak izleyiciyle buluşan bu dizinin ortaya çıkması tesadüf değil. Çok iyi bir ekip tarafından uzun yıllara yayılan senaryo ve çekim çalışmasıyla ortaya çıktı Hz. Yusuf yapımı. Dizinin yönetmeni Faracullah Silahşor'u tanıdığınızda bu dizinin manevi dünyamıza getirdiği zenginliğin anlamını daha iyi kavrayabiliyorsunuz. Daha önce Ashab-ı Kehf dizisiyle İslam dünyasında gönüllerde özel bir yer edinen Silahşor'un 'usta işi' çalışması sadece İran'da değil, dünyanın her yerinde büyük bir ilgi gördü. Hz. Yusuf dizisinin izlendiği 54 ülkeden eposta aldığını ifade eden Silahşor, Tacikistan'da dizinin izlenmesiyle camideki cemaat sayısında artış olduğunu, çok sayıda ülkede ise kadınların örtü taleplerinin arttığını söylüyor. Çoğu ülkede ise dizinin yayınlandığı saatte suçlarda yüzde elli azaldığına ilişkin bilgileri yetkililerin kendisiyle paylaştığını açıklıyor. Türkiye'den gelen izleyici yorumlarından ise son derece memnun Silahşor. Türkiye'ye çeşitli zamanlarda geldiğini dile getiren usta yönetmen, Türkiye'ye tekrar gelmek istediğini söylüyor. 40-50 bölümlük 'Kur'an Kıssaları' dizi filmi için hazırlıklarını sürdüren Silahşor, Hz. Musa'yı konu alan uzun bir dizi için de senaryo çalışmalarına ağırlık vermiş durumda.

 

 Sinema Hakk'a hizmet etmeli

Sinemayı, Allah'a hizmet olarak gören Faracullah Silahşor, Millî Gazete'nin okurlarına hediye olarak vereceği Hz. Yusuf dizisinin dünya televizyonlarında yayınlandığında çok sayıda insanın hidayetine vesile olduğunu aktarıyor. Dizinin izlendiği ülkelerde yayın anında neredeyse kuş uçmadığı bilgisini paylaşan Silahşor çok uzun olmasına rağmen dizinin büyük ilgi toplamasının sebebini 'Kur'an kıssası' olmasına bağlıyor. Çektiği bütün dizilerde Kur'anî gerçeklere önem verdiğini söyleyen Silahşor başarının sırrını şöyle açıklıyor: "Kur'an'ın mesajı açık ve tamamlanmıştır. Kur'an kıssaları en güzel mesajdır. Ben toplumu hidayete erdirecek liyâkate sahip değilim. Bu sebeple Kur'an'dan yardım alıyorum. Kur'an yanlış yapmaz ama ben yanlış yapabilirim. Bundan dolayı Kur'an'a bağlandım."

Müslümanlar sinemada deplasmanda

Azeri asıllı olan Faracullah Silahşor İran'da yaşıyor. 32 yıldır sinemanın içinde olan yönetmenin sinema macerası diğer meslektaşlarının aksine okulda, Amerika'da ya da work shop'larda değil mescidde başlamış. Sanat ve hikâyenin yanı sıra gerçekliğin mutlaka olması gerektiğini kaydeden Silahşor'a göre yapılan çalışmalar 'Allah eksenli' olmalı. Maddeciliğin yerine mananın öne çıkarılması gerektiğini dile getiren Silahşor, yapılan işe 'ibret' boyutunun mutlaka katılması gerektiğinin altını çiziyor. İslam dünyasının sinema konusunda ağır hareket ettiğini dile getiren Faracullah Silahşor, sinema konusunda 'deplasmanda' oynadıklarını belirtiyor. 'Batı bize belirli bir alan verdi, biz onu uygulamaya çalışıyoruz" diyen Silahşor'a göre İslam coğrafyasında yeni bir bakış açısına ihtiyaç var.

Hz. Yusuf dizisinin çekimleri sırasında manevi olarak huzur duydukları çok sayıda hadise olduğunu ifade eden Faracullah Silahşor, Millî Gazete'nin okurlarına kupon karşılığı hediye edeceği Hz. Yusuf dizisini Kur'an'daki gerçeklere bağlı kalarak çektiklerini bu yüzden dizinin başarısının ardında da Kur'an'ın hikmetinin aranması gerektiğini sözlerine ekliyor.

M.GAZETE