Rus Basını İran Suudi Arabistan Yakınlaşması  Hakkında Yorum Yaptı

Rus Basını İran Suudi Arabistan Yakınlaşması Hakkında Yorum Yaptı

Nezavisimaya Gazeta: Gaz anlaşmazlığı Tahran ile Riyad arasındaki yakınlaşma atmosferini ateşliyor

Nezavisimaya Gazeta"da Suudi Arabistan ile İran arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin önünde ciddi bir engelin ortaya çıktığını yazdı.

Makale şöyle diyordu: Suudi Arabistan, Kuveyt'in İran'ın Körfez'deki ihtilaflı gaz stokları üzerindeki iddialarını tanımayı reddetmesini destekledi. Krallıktan diplomatlar, Riyad ve Kuveyt'in Dorra sahasında (İran'ın adı Arash) münhasır haklara sahip olduğunu belirtti.

Belki de Ulusal İran Petrol Şirketi CEO'su Mohsen Khojestemahr'ın sözleri tartışmayı alevlendirdi. Geçtiğimiz günlerde başkanlığını yaptığı petrol ve gaz devinin Dorra sahasında çalışmalara başlamak için tüm hazırlıklarına başladığını duyurmuştu. Al-Jarida gazetesi, Ulusal İran Petrol Şirketi'nden bir kaynaktan alıntı yaparak, Tahran'ın Riyad ve Kuveyt'in müzakere isteksizliği nedeniyle böyle bir karar aldığını söyledi.

Washington'daki AGSIW Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'ndeki iki ortak arasında olduğu düşünülürse görece hafif denilebilecek, Kuveyt ile Suudi Arabistan arasında daha önce yaşanan tarafsız bölge anlaşmazlığının akıbetini hatırlattı. bu anlaşmazlık, onu çözmek için altı yıllık bir çaba gerektirdi. AGSIW raporu, "Kuveyt ve Suudi Arabistan pozisyonlarında ısrar ederse İran protesto edecek" diyor. Uzmanlar, İran ile Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri arasında bir çatışmaya yol açacak olan Kuveyt'in itirazlarından vazgeçeceğini düşünüyor.

Kaynak: TEVHİDHABER