RTÜK'ün CHP'li Üyesi: LGBT İçreiklerini Savundu

RTÜK'ün CHP'li Üyesi: LGBT İçreiklerini Savundu

RTÜK'ün CHP'li üyesi, eşcinsel-müstehcen içerikleri savundu!

RTÜK, Netflix, Disney+, Prime Video, Mubi, Bein ve Blu TV’deki birçok içeriğe "toplumsal ve kültürel değerlere ve Türk aile yapısına aykırı" gerekçesiyle para cezası verdi.

RTÜK, “Türk aile yapısı, milli manevi değerler, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü” gibi konularla alakalı yayın politikaları noktasında dijital internet platformu yayıncılarıyla Eylül ayında kapsamlı bir toplantı düzenlenmesi maksadıyla yayıncıların Ankara'ya çağırılmasına karar verdi.

Netflix'in "Anne+" isimli yapımına ilişkin raporda, "Filmde cinsiyetin, cinselliğin ve ilişkilerin sınırlarının tanınmaması, cinsiyet temelli alternatif ideal bir dünya kurgulanması, evrensel aile formunun değiştirilmesi, yoğun müstehcenlik içeren sahnelerin detaylı bir şekilde gösterilmesi ve tüm bunların normalleştirilmesi ve hatta 'sağlıklı' olarak tanımlanması, ailenin korunması ilkesine aykırı olarak değerlendirilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

RTÜK, yayıncı platform Netflix hakkında üst sınırdan idari para cezası yaptırımı kararı verdi. Netflix “Elite+” isimli yapım da ele alındı ve “Yayın hizmetleri, … toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” hükmünün ihlal edildiği kararlaştırıldı.

Disney+ platformuna “Love, Victor” dizisinin bir bölümünde “toplumu rahatsız edici ve ahlaka aykırı davranışlar” bulunması nedeniyle üst sınırdan idari para cezası verildi.

Amazon Prime Video platformuna da “Modern Love” isimli yapımda “toplumun manevi değerleri ve ailenin korunması” ilkesine aykırı diyaloglar olduğu için üst sınırdan idari para cezası uygulandı.

Mubi platformu içjn “Liseli” ve “Ateşli Oda” adlı filmlerde müstehcenlik içeren sahneler ceza gerekçesi oldu.

Blu TV’nin ise "The Book of Queer” adlı dizisi ile Bein Movies Stars’da yayınlanan “Lost Highway” adlı yabancı filmin de 6112 sayılı Kanun’daki yayıncılık ilkelerini ihlal ettiği belirlendi. Söz konusu yapımlar dolayısıyla Blu TV'ye üst sınırdan idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Keser: "RTÜK’ün yetişkin insanlara aile modeli dayatmak gibi bir görevi yoktur"
CHP kontenjanından seçilmiş RTÜK üyesi Tuncay Keser, RTÜK'in ilgili gerekçelerle verdiği kararlara itiraz etti.

Kanunlardaki düzenlemelere işaret eden Keser, "6112 sayılı kanunun 8’nci maddesinin ‘toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz’ bendinin ihlal edildiği gerekçesiyle üst sınırdan para cezası uyguladı. Yaptırımların gerekçesi dizi ve filmlerdeki eşcinsel görüntüler oluşturdu" ifadelerini kullanmakla birlikte, ilgili kanunun detaylarından hareketle bu cezaların verilemeyeceğini savundu.

İçeriklerin eşcinsellik ve aşırı müstehcenlik barındırmasına yönelik herhangi bir eleştiride bulunmayan Keser, ilgili platformların yetişkinlere yönelik olduğunu ifade ederek, içeriklere müdahale edilmemesi gerektiğini savundu.

Tuncay Keser, sözlerinin sonunda, eşcinsellik ve aşırı müstehcenliğe yönelik hiçbir eleştiri getirmeden, özgürlük kavramını öne atarak şu ifadeleri getirdi:

"Sonuç itibarıyla yetişkinlerin izleyebileceği şekilde sunulan dizi / sinema filmi nedeniyle, kişilere, bölgelere veya zamana göre bile değişiklik gösteren milli ve manevi değerlerin ihlal edildiğini varsaymak zorlayıcı bir yorumdur. Türk aile yapısına uygunluk ölçütünün de somutlaştırılması mümkün değildir... RTÜK’ün yetişkin insanlara aile modeli dayatmak gibi bir görevi yoktur. Günlük siyasi tartışmalar üzerinden gündem oluşturarak, tüm medyaya göz dağı veriliyor. Bugün Türkiye’de basın özgürlüğü alanı daralıyor, konserler yasaklanıyor, insanların tercihleri, gençlerin özgürlükleri sınırlandırılıyor, gençler yurtdışına kaçmaya çalışıyor. Türkiye fikri çoraklaşmaya mahkum ediliyor. Böyle dönemler hep olmuştur ama özgürlük hep kazanmıştır"