Pakistan'da  Siyasi Kriz Devam Ediyor

Pakistan'da Siyasi Kriz Devam Ediyor

Pakistan cumhurbaşkanı parlamentoyu feshetti

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

İSLAMABAD, Anadolu (Reuters) - Pakistan Başbakanı İmran Han, Pazar günü meclis başkan yardımcısının kendisine yönelik gensoru önergesini anayasaya aykırı bularak reddetmesi üzerine, kendisini görevden almayı amaçlayan bir hamleden kurtuldu.

Ancak Khan'ın akıbeti henüz belli değil ve bu, nükleer silahlara sahip 220 milyon nüfuslu ülkede yeni bir siyasi istikrarsızlık dalgasına yol açabilir.
Khan, televizyonda yayınlanan bir konuşmada yasama organlarına atıfta bulunarak, "Cumhurbaşkanına meclisleri feshetmesi tavsiyesini gönderdim" dedi.
Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi Pazar günü Khan'ın başbakanı devirmek için oy kullanacak olan parlamentonun alt meclisini feshetme tavsiyesini kabul etti.
Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Pakistan Cumhurbaşkanı Dr. Arif Alvi, Pakistan Başbakanı'nın Ulusal Meclis'in... Anayasa uyarınca feshedilmesi tavsiyesini kabul etti."

Pakistan'ın Bilgiden Sorumlu Devlet Bakanı Farkh Habib, Twitter'da yaptığı açıklamada, ülkede 90 gün içinde yeni seçimlerin yapılacağını söyledi.
Muhalefet derhal Pakistan Ulusal Meclisi başkan yardımcısı ve Khan'ın siyasi partisinin başkan yardımcısı Qasim Suri'den gelen gensoru önergesinin reddine karşı durma sözü verdi.
Muhalefetteki Pakistan Halk Partisi'nin başkanı Bilawal Butto Zerdari gazetecilere verdiği demeçte, "Ulusal Meclis'te (Parlamento) oturacağız" dedi. Bugün de Yargıtay'a gideceğiz" dedi.

Han, 8 Mart’ta Washington'daki Büyükelçilerinin ABD'li yetkililerle buluştuğunu ve resmi bir toplantıda ona "tehdit mektubunun” verildiğini söyledi.

Mektupta, "İmran Han giderse Pakistan affedilecek, aksi halde sonuçları olacak.” şeklinde ifadelerin yazılı olduğunu aktaran Han, “(ABD’li yetkililer) Rusya ziyaretinin İmran Han’ın kendi kararı olduğunu ifade ediyor. Halbuki bu karar, Dışişleri Bakanlığı, ordu ve üst düzey kurumlar ile görüşülerek alındı.” ifadesini kullandı.