Ordu'nun Muhtırasına Yanıt

Ordu'nun Muhtırasına Yanıt

Genelkurmay Başkanı, `48 saatte anlaşın. Yoksa...` açıklaması yaptı. İktidarın cevabı sert oldu: Darbeler çağı kapanmıştır...

Mısır`da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin göreve gelişinin birinci yılında karşı devrim için harekete geçen muhaliflerin protestoları devam ediyor. Mursi`nin `ikinci bir devrime izin vermeyeceğiz` sözlerine ve erken seçim çağrılarını reddetmesine rağmen süren olaylarda muhaliflerin `istifa` sesleri yükseliyor.

TALEPLERE SAYGILIYIZ

30 yıllık Hüsnü Mübarek iktidarını bitiren devrimin merkez üssü Tahrir Meydanı, önceki gün yüz binlerce Mursi karşıtının gösterisine sahne olmuş, cumhurbaşkanına destek veren gruplar da sokağa dökülmüştü. Gerginliğin tırmanmasıyla birlikte Mısır Sağlık Bakanlığı, 2 günde yaşanan çatışmalarda 30 kişinin öldüğünü 700`ü aşkın kişinin de yaralandığını duyurdu. Pazar günü Mısır`da protesto gösterileri düzenleyen Temerrud (isyan) Hareketi, kendi başına istifa kararını alması için Mısır Cumhurbaşkanı Mursi`ye bu akşama kadar süre tanıdı. Temerrud`un resmi sitesinde yer alan bildiriye göre, aksi takdirde muhalefet toplu sivil direnç eylemleri düzenlemek için çağrıda bulunacak. Gerilimi düşürmeye çalışan Mursi ise `halkın meşru taleplerine saygı duyuyoruz` açıklaması yaptı.

ORDU SÜRE VERDİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ömer Amir tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanlığının gösterilerin hacmini küçümsemediğini, göstericilerin meşru taleplerine saygı duyduğunu dile getirdi. Amir, `Mısır Cumhurbaşkanlığı, gösterilerin hacmini küçümsemiyor, halkın meşru taleplerine de saygı duyuyor. Mursi, tüm kesimlerin memnuniyet duyacağı ortak paydada buluşmak için milli diyalog ve uzlaşıdan yana` dedi. Amir ayrıca, Mısır`da yaşananların iç meseleleri olduğunu ve hiçbir ülkenin iç işlerine karışmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Gerginliğin tırmanması üzerine olaya müdahale eden ordu, tüm siyasi taraflara çözüm bulup halkın taleplerinin karşılanması için 48 saat süre tanıdı. Bu açıklamanın ardından Mursi ile Savunma Bakanı ve ordu komutanı Abdulfettah es-Sisi bir araya geldi. Ancak görüşmeye ilişkin açıklama yapılmadı.

`DARBE ÇAĞI KAPANDI`

Ordunun bu muhtırası muhalifler tarafından havai fişeklerle kutlantı. Orduya ait helikopterler kutlamalar sırasında Tahrir Meydanı`nın üstünde uçuş yaptı. Müslüman Kardeşler`in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi ise ültimatom veren orduya sert tepki gösterdi. Al Jazeera`ya konuşan parti üyesi Yasir Hamza, silahlı kuvvetlerin açıklamasını tüm parti yetkililerinin kabul etmediğini söyledi. Hamza, `Darbeler çağı kapandı` şeklinde konuştu.

Öte yandan Müslüman Kardeşler Teşkilatının tüm üyelerinin Nasır City`deki gösterilere katılarak gövde gösterisi yapacağı açıklandı. Kaynaklar, Müslüman Kardeşler`in Mısır`ın tüm şehirlerinde kitlesel gösterilere hazırlandığını da ileri sürdü.

ABD DARBECİLERE ARKA ÇIKTI

ABD ve BM`den Mısır`daki olaylarla ilgili açıklama geldi. Seçilmiş yönetimi devirmek için sokaklara dökülenlere bir şey söylemeyen ABD Başkanı Obama, `Mursi, demokratik bir şekilde seçildi, ancak muhalefete ve azınlık gruplara saygı göstermeli` dedi. BM ise Mısır`daki gösterilere ilişkin hukuk ve barışçıl gösteri hakkına saygı çağrısı yaptı.