"Nükleer Anlaşmayı Canlandırmak için Viyana Görüşmelerine Umut Bağlamadık"

"Nükleer Anlaşmayı Canlandırmak için Viyana Görüşmelerine Umut Bağlamadık"

İran Cumhurbaşkanı: Nükleer anlaşmayı canlandırmak için Viyana görüşmelerine umut bağlamadık ve Tahran iç ekonomik potansiyeline bağlı olacak

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

TAHRAN (Reuters) - İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi Cuma günü yaptığı açıklamada, İran'ın Viyana'da nükleer anlaşmayı canlandırmayı amaçlayan nükleer müzakereler konusunda "hiç bir umudunun olmadığını" söyledi.

Raisi, 1979'daki İran devriminin 43. yıldönümünde televizyonda yaptığı bir konuşmada, "Umutlarımızı doğudan batıya, kuzeyden güneye ülkemize bağladık ve hiçbir zaman Viyana ya da New York'a bağlamadık" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi, Çarşamba günü İran'a anlaşmayı hızlı bir şekilde yeniden canlandırması için baskı yaptı ve haftalar içinde bir uzlaşmaya varılmadıkça anlaşmaya geri dönmenin imkansız olacağını belirtti

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Perşembe günü yaptığı açıklamada, anlaşmanın yeniden canlandırılabilmesi için daha alınması gereken uzun bir yol olduğunu söyledi.

Raisi, "Dış politikamızda dünya ile dengeli ilişkiler arıyoruz ve komşu ülkelere özel önem veriyoruz. dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Tahran'ın 2015 nükleer anlaşmasını canlandırmak için tüm yaptırımları kaldırmasını talep ederek, ABD'nin yaptırımların kaldırılması konusunda "siyasi bir karar" vermesi gerektiğini söyledi.