Norveç, Sana' Hükümeti ile   Doğrudan İletişim Kanalları Açmak İstiyoruz

Norveç, Sana' Hükümeti ile Doğrudan İletişim Kanalları Açmak İstiyoruz

Norveç, Sana' Hükümeti ile ile Doğrudan İletişim Kanalları Açmak İstiyoruz

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Norveç Dışişleri Bakanlığı'ndan resmi bir heyetin Yemen'e gelmesini ve Sana'a'dan iletişim kanallarını açmak için heyetleri kabul etmesini istiyoruz" dedi.

Norveç'in barışı önemseyen, şu anda BM Güvenlik Konseyi üyesi ve bağımsız bir politikası olan bir ülke olduğuna ve BAE'ye silah ihracatını durdurma kararı alan ülke olduğuna dikkat çekti.

Görüşmede, Cumhurbaşkanı Al-Mashat, Norveç Uyuşmazlık Çözümü Merkezi bölge direktörünün, sekizinci yıldır savaş ve kuşatma sonucunda Yemen halkının yaşadığı insani durumu görmek üzere Sana'a ziyaretini memnuniyetle karşıladı.

Norveç'in BAE'ye silah ihracatını durdurma ve ABD-Suudi saldırganlık ülkelerine silah satışını durdurma kararına övgüde bulundu.

Biden yönetimi, koalisyona üye Körfez ülkelerine gönderdiği silahların geçtiğimiz savaş yıllarında Yemen'deki sivil halka karşı hukuksuz saldırılar düzenlemek için kullanıldığının gayet iyi farkındaydı.

Bununla birlikte, Eylül 2021'de, Yemen'deki Suudi saldırı operasyonları ve hava saldırılarına desteğin sona erdirilmesi çağrısında bulunan değişiklik aniden ortadan kalktığından, yıllık ABD savunma bütçesini onayladı.

Eylül 2021'de ABD Temsilciler Meclisi, yıllık savunma yasasında ABD'nin Yemen'deki SLC saldırı operasyonları ve hava saldırılarına verdiği desteği sona erdiren bir hükmü kabul etti. Ancak, daha sonra yasalaştırılan nihai tasarıdan çıkarıldı.

Yemen'in 17 Ocak ve 23 Ocak'ta Abu Dabi ve Riyad'daki hassas hedeflere yönelik füze ve drone saldırıları, ABD yönetiminin daha fazla askeri yatırım yapması için bir fırsat olarak ortaya çıktı. Biden yönetimi, BAE'ye 23 milyar dolar değerinde savaş uçağı, bomba ve diğer mühimmat satma taahhüdünü teyit etmekte gecikmedi.

Amerikan şirketleri ayrıca Suudi savaş uçaklarına 28 milyon dolar değerinde bakım sözleşmesi verdi

Bu anlaşmalar arasında, Kongre'nin engelleme önerilerine rağmen yeşil ışık yaktığı Raytheon'dan Suudi Arabistan'a 650 milyon dolarlık füze satışı da var. Geçen Aralık ayında yönetim, güçlü insan hakları endişelerine rağmen, Birleşik Arap Emirlikleri'ne önerilen 23 milyar dolarlık F-35 uçağı, MQ-9B'ler ve mühimmat satışına "taahhüdünü sürdürdüğünü" söyledi.