Norveç de Müslümanları fişleyecek

Norveç de Müslümanları fişleyecek

Norveç'te 2015 yılında uygulanacak "terörle mücadele stratejisi" kapsamında IŞİD ve El Kaide'ye sempati duyanlar da hedef alınacağı belirtildi

Norveç istihbaratı, "aşırıcı" çevrelerin yanı sıra Rusya ve Çin kaynaklı tehditlere yer verilen 2015 terörle mücadele raporunu açıkladı.

Norveç Polis Güvenlik Servisi (PST) Şefi Benedicte Björndal, yaptığı açıklamada, ülkenin yeni "terör" tehdidi algısına ilişkin raporda, Batılı ülkelerden Ortadoğu'ya savaşmak için gidenlerin, Norveç için birinci derecede terör tehdidi oluşturduğunu söyledi.

"Norveç içinde IŞİD ve El-Kaide gibi örgütlere sempati besleyenlerin de potansiyel tehdit oluşturduğunu" ifade eden Björndal, "terör" saldırılarına karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini vurguladı.

NASIL TAKİP EDİLECEĞİ BELİRSİZ

Björndal, ülkede bulunan ve "terör" örgütlerine sempatisi olan kişilerin takip edilebileceğini belirterek bu takibin nasıl yapılacağıyla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi. 

Aşırı sağcı ve aşırı solcu grupların herhangi bir saldırı girişiminde bulunmasını "küçük bir ihtimal" olarak değerlendiren Björndal, Rusya ve Çin'e ilişkin endişelerini şöyle dile getirdi:

"Norveç ile güvenlik anlaşması bulunmayan ve istihbari olarak önemli kapasiteye sahip iki ülke var, bunlar Rusya ve Çin. Özellikle Rusya'nın istihbarat çalışmaları, Norveç'in çıkarlarını tehdit ediyor. Aynı zamanda Rusya ve Çin tarafından kullanılabilecek şirketler ve şahıslarla ilgili de önlem alıyoruz."

PST, Temmuz 2014'te Kadir Gecesi veya Ramazan Bayramı'nın ilk günü Norveç'te terör saldırısı düzenlemek üzere bazı teröristlerin Suriye'den yola çıktığını iddia etmiş, herhangi bir saldırı girişimi olmamasına rağmen, ülkedeki istihbarat faaliyetleri yoğunlaştırılmıştı.