Nijer  Askeri Darbesinin Arkasındaki Ülke Belli Oldu

Nijer Askeri Darbesinin Arkasındaki Ülke Belli Oldu

Cezayir gazetesi, Nijer darbesinde BAE'nin rolüne işaret ediyor

Cezayir'de Fransızca yayın yapan Le Soir d'Algerie gazetesi , Nijer Devlet Başkanı Mohamed Bazoum'a yönelik düzenlenen darbe girişiminde Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) rol oynamış olabileceğini bildirdi.

Gazete, tüm gözlerin Bazoum'un görevden alınmasından önce ordunun genelkurmay başkanı olan Nijer'in BAE'deki mevcut büyükelçisinde olduğuna dikkat çekti .

Gazete, Nijer ordusunun eski genelkurmay başkanının BAE'de bulunmasının, özellikle Abu Dabi'deki üst düzey yetkililer tarafından destekleniyorsa, ona Bazoum'u tersine çevirme "cesaretini" vermiş olabileceğini kaydetti.

Bu rapor, Cezayir medyasının bölgedeki Emirlik rolüne yönelik benzeri görülmemiş bir saldırısının ardından geldi. Cezayir gazetesi El Khabar, "güvenilir" kaynaklardan alıntı yapan bilgiler yayınladı. BAE'nin Cezayir'e karşı "düşmanca eylemler" gerçekleştirdiği, en önemlisi Faslı yetkililere ülke üzerinde kullanacakları bir casus programı sağladığı ve Cezayir'i zayıflatmak için Mağrip bölgesi ülkelerini İsrail ile normalleşmeye sürükleme girişimleri yaptığı belirtildi. Gazete, haberinde Abu Dabi'yi "kafa karışıklığının başkenti" olarak nitelendirdi.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı darbe girişimini kınadı ve anayasal düzene yönelik kabul edilemez bir saldırı ve hukukun üstünlüğünün gerekliliklerinin ciddi bir ihlali olarak nitelendirdiği duruma derhal son verilmesi çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamada, Cezayir'in Nijer Cumhuriyeti'ndeki durumdaki gelişmeleri büyük bir endişeyle izlediğini ve Afrika ülkelerinin Afrika Birliği içindeki toplu eylemlerine rehberlik eden temel ilkelere bağlılığını yeniden teyit ettiği belirtildi. hükümetlerin anayasaya aykırı değişiklikleri.

Cezayir, benzeri görülmemiş şiddette çok boyutlu krizlerle karşı karşıya olan bir bölgede önemli zorluklarla karşı karşıya kalan Nijer Cumhuriyeti'nin siyasi ve kurumsal istikrarını korumak ve güvenliğin sürdürülebilirliğini sağlamak için herkesin çalışması gerektiğine dikkat çekti.

KAYNAK: TEVHİDHABER

Kaynak:Haber Kaynağı