Jandarma'dan Propaganda Afişi

Jandarma'dan Propaganda Afişi

Muğla'da jandarma tarafından, propağanda afişleri asılmak istendiği ancak Milli Eğitim'in karşı çıktığı öne sürüldü.

Muğla'nın Köyceğiz ilçesindeki okullar, askeri araçla gelen bir astsubayın 'asılacak' emriyle getirdiği afişi tartışıyor. Açık ve çarşaflı kadınlarla çocukların yer aldığı afişte cumhuriyet ve şeriat kıyaslaması yapılıyor.

Taraf gazetesinde yer alan habere göre, Kaymakam ve Milli Eğitim Müdürü'nün bile haberi olmadan asılan afiş için emrin, İlçe Jandarma Komutanı tarafından verildiği iddia edildi.

İZİN ALINMAMIŞ

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde İlçe Jandarma Komutanlığı'nın merkez ve köylerdeki 12 ilköğretim ve dört liseye birinci dönemin kapanmasına birkaç gün kala, 'Cumhuriyet ve Şeriat' yazılı bir afiş dağıttırdığı ileri sürüldü.

Askeri araçla okulları tek tek gezen bir astsubayın, okul müdürlüklerine komutanlarının afişin asılması yönünde emri bulunduğunu söylediği belirtildi. Merkezdeki liseler afişi asmazken Zeytinalan ve Beyobası köyleri ilköğretim okulları emri uyguladı ancak durumdan Milli Eğitim Müdürlüğü'nü de haberdar etti.



Köyceğiz Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Müdürlüğü yetkilileri de "Birinci dönemin kapanacağı hafta Köyceğiz İlçe Jandarma Komutanlığı'nın aracıyla elinde afiş olan bir astsubay geldi, "Komutanımızın emri var" diyerek bizden 'cumhuriyet - şeriat' konulu afişi okula asmamızı istedi. Biz de izinlerinin olup olmadığını sorduk. 'İznimiz yok ama siz yine de asın' dediler" ifadelerini kullandı.

'ORTAMI GERMEYİN'

Afiş olayını araştıran Köyceğiz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, afişlerin kaymakamlığın bilgisi dışında olduğunu ve izni dahilinde olmadığını tespit edince, okul müdürlerine asılmaması yönünde talimat gönderdi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Muammer Yakacak, okullara sadece eğitimle ilgili afişlerin asılabileceğini hatırlatarak onun için de kaymakamlıktan izin alınması gerektiğini söyledi.

Okullara subaylar tarafından afiş dağıtıldığı hakkında bilgisi olup olmadığını sorulduğunda Köyceğiz Kaymakamı Halil Çomaktekin, 'Ortamı germenin bir gereği yok' diyerek açıklama yapmaktan kaçındı.

Dünya Bülteni