Laiklik Anlayışımız Askerle Aynı

Laiklik Anlayışımız Askerle Aynı

APO'nun avukatı Hasip Kaplan'dan gündemi sarsacak şok açıklamalar:

APO'nun avukatı Hasip Kaplan'dan gündemi sarsacak şok açıklamalar: Bir dönem Apo’nun avukatlığını da üstlenen DTP milletvekili Hasip Kaplan’dan, TSK yönetiminin “laiklik ve irtica” politikalarına büyük övgü.

TSK yönetiminin laiklik anlayışı ile kendilerinin ve Öcalan’ın laiklik anlayışları arasında fark olmadığının altını çizen Kaplan, şunları söyledi: “Şunu herkes çok iyi bilmeli ki, biz olmasak Güneydoğu’da şeriat öne çıkar. Laikliğin gerçek kalesi bizleriz!.. TSK’nın laiklik söylemi ile bizim laiklik söylemimiz örtüşmektedir. Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nde DTP laiklik konusunda bir sigorta görevi görmektedir. DTP kapatılırsa, etkisizleşirse bölgede dini radikalizm hakim olur. Bu da TSK’nın en fazla karşı olduğu şeydir.” Kaplan, TSK ile sadece Kürt sorunu konusunda anlaşamadıklarını, İslâm’a ve laikliğe bakış konusunda tam olarak örtüştüklerini tekrar tekrar ifade ettiği konuşmasını şöyle sürdürdü: “Öcalan’ın da laiklik konusundaki görüşleri bellidir. Bu görüşler, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluş felsefesiyle ve cari uygulamalarla örtüşmektedir!.. Biz hem laikliğin hem de sosyal devletin teminatıyız!..”

ORTAK HEDEF
“Biz kültürlerin bir arada yaşatılması konusunda görüşlerimizi ortaya koyduğumuz zaman bizi kasıtlı olarak bölücülükle itham ettiler. Oysa, kesinlikle şunu ifade ediyorum ki, eğer bizler olmasak… Orada AKP dini eğilimleri ağır basan bir yönetim tarzını egemen kılmak ister. Biz olmasak, meydan dincilere kalır. Bu kesinlikle böyle. Diyarbakır’da şeriatçılar nasıl miting yaptılar!.. Bu, yapılmak istenenin nüvesidir. Laikliği kim koruyacak?.. Bizden başka kim koruyacak?.. Çağdaşlığın, laikliğin bir nevi kalesi, savunucusu konumundayız.”

“AK Parti’nin aday profiline bakarsanız, Nakşibendi tarikatından tut, filan falan tarikatlardan oluşan bir koalisyonun yansıması olduğunu görürsünüz. Ben Öcalan’ın avukatlığını yaptım. Onun görüşleri kitaplarındadır. Onu bana sormayın. Güneydoğu, dini inançların güçlü olduğu bölge. Bunu bilmek lazım. Biz, daha laik, daha çağdaş unsurlarla hareket ederek, farklılığımızı ortaya koyuyoruz.”

“DİNİ ÖRGÜTLENMELERE ALAN AÇILMAMALI”
Başörtüsünün serbest bırakılmasına da karşı olduğunu söyleyen Kaplan, “AKP türban istismarı yapmaktadır. Dini radikal örgütlenmelere alan açılmamalıdır. 21. yüzyılda bunlarla mı uğraşacağız? Bunların dayanağı istismardır. Bakın Anayasa hazırlıyorlar, bunu da serbest bırakmak isteyecekler. Türban simge olarak kullanılmamalıdır. Başörtülü savcı, avukat olmaz!.. Başörtülü hakim olamaz!..” diye konuştu.

“TSK İLE LAİKLİK ANLAYIŞIMIZ AYNI”
TSK’nın mevcut yönetimiyle kendilerinin laiklik, türban gibi konulardaki görüşlerinin tamamen örtüştüğünü belirten Öcalan’ın avukatı DTP’li Kaplan, TSK ile aralarındaki “esas” problemi ise şu ilginç ifadeleriyle ortaya koydu: “Aramızdaki en ciddi problem bir araya gelememektir. Ortamdan dolayı bir araya gelip tam olarak diyalog kuramıyoruz. Bir araya gelirsek birbirimizi daha iyi anlama imkânı olur. Sanıyorum bu ortam olmasaydı, daha rahat konuşabilirdik, umarım bunlar yakında olacak!..” Kaplan, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’de bir irtica tehlikesi vardır. Ortadoğu’ya komşu olan bir ülke, yüzde 90’ın üzerinde de Müslüman. El Kaide saldırıları gösterdi ki, radikalizm Türkiye gündeminde olacaktır. Bunlar, bizi TSK ile karşı karşıya getiremezler, batağa çekemezler. Oturur, konuşur, aramızdaki sorunları gideririz. Çünkü biz laikliğin sigortası, teminatıyız!..”

Vakit